avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general se scade din impozitul platit la "FISC" asigurarea ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

se scade din impozitul platit la "FISC" asigurarea imobilului ( spatiu comercial)

Sunt persoana fizica si am cumparat un spatiu comercial recent ,am reusit sa-l dau in chirie pe 2ani, cu 300 lei lunar (primele doua luni gratis pentru renovarea spatiului de catre chirias) .Am dus contractul la FISC pe data de 15 martie iar dupa doar 5 zile mi-au trimis o scrisoare sa platesc impozitulde aprox.350lei pe 2ani( durata contractului de inchiriere) .INTREBARI: 1.Cum sa platesc daca eu nu am luat nici un ban inca si pe deasupra daca nu-i merge afacerea chiriasului poate pleca de curand lasandu-ma cu impozitul platit?_..... 2.Daca am sa duc la FISC chitanta asigurari pe spatiu comercial imi va reduce din impozit?
Cel mai recent răspuns: cosminani , utilizator 13:02, 21 Martie 2010
1.Impozitul trebuie achitat cf deciziei de impunere , la termenul scadent, indiferent daca dvs ati primit sau nu c/val chiriei.
2.Nu se scade asigurarea , ci din venitul brut declarat se scade o cota forfetara de 25% care reprezinta suma ch. ce cad in sarcina proprietarului, fara ca acestea sa fie nevoie sa fie demonstrate cu documente, iar in cadrul acelei sume forfetare intra si asigurarea si altele asemenea.
Temei legal :
ART. 62

Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinţei bunurilor

(1) Venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură şi se stabileşte pe baza chiriei sau a arendei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei sau arendei. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispoziţiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
(2) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
norme:
Art. 62 al.2

138. Venitul net se determină ca diferenţa dintre sumele reprezentând chiria/arenda în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părţi, şi cota de cheltuială forfetară de 25%, reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.

139. Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibilă aferentă venitului, stabilită în cota forfetară de 25% aplicată la venitul brut, reprezintă uzura bunurilor închiriate şi cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea acestora, impozitele şi taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul reţinut de intermediari, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosinţă, respectiv eventuale ....[...].
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Taxe inchiriere apartament ioanlaba ioanlaba Buna ziua, Spuneti-mi va rog ce taxe se platesc in cazul declararii unui contract de inchiriere la fisc. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cota de cheltuieli forfetara de 25% pentru persoanele fizice ADELA STROE ADELA STROE cota de cheltuieli forfetara de 25% pentru veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere) a persoanelor fizice se modifica - ... (vezi toată discuția)