Art.39 (2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Dupa ce faceti calculul, conform art.39 din Legea 76/2002, mai aplicati o diminuare de 15% (conform Legii 118/2010) si veti obtine indemnizatia de somaj pe care o veti primi.
as vrea sa stiu daca mi-am dat demisia cu acordul partilor(la insistentele sefei) pot beneficia de somaj?pentru ca eu nu imi gasesc inca nimic de lucru,si as vrea sa am asa..macar un mic ajutor pana ma redresez.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.
2. Daca ati demisionat sau ati incetat CIM cu acordul partilor este imputabil dvs. si nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Nu inteleg ce au insemnat acele insistente de v-au silit sa semnati cererea de incetarea a CIM. A stat cu pistolul la tampla dvs.?
4. Incercati sa incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna) si la expirarea acestuia veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.