silviu. durlă a scris:
oamenii cu studii, juridice dar şi din alte domenii,
oamenii simpli, muncitori, agricultori etc.,
- oamenii de la care te aştepţi să reacţioneze - cei educaţi -
- oamenii de la care te aştepţi mai puţin să fie interesaţi de acest subiect - al pasivităţii - la nivelul posibilităţilor lor au făcut pasul spre atenţionarea "oamenilor răi".
"Omul?
Nu exista "omul" decat in tratatele de filosofie care se multumesc cu abstractiuni. In realitate exista mai multe feluri de oameni. Exista calaul, exista victima, exista martorul care se amuza, exista martorul indiferent care nu aude sau pleaca pentru ca nu-i place spectacolul, il deranjeaza sau il face sa sufere. Mai exista si cel care se revolta. Dar pe acesta nu-l poti vedea totdeauna; il coplesesc martorii, dintre care se aleg mereu si calaii, si victimele, pentru ca spectacolul trebuie sa mearga fara oprire.
....
Sa recunoastem ca circumstntele atenuante actioneaza numai contra victimelor si in favoarea criminalilor.
am vrut sa ma fac judecator... Eram si la varsta cand iti inchipui ca rostul lumii n-a fost altul decat sa pregateasca aparitia ta pe pamant, incat, cu o minte necoapta, dar infierbanta, nu-mi lipsea nimic ca sa ma iau in serios...Ma deranja prin urmare faptul ca eu, ca judecator urma numai sa aplic legile, sa le interpretez, fiind dator sa judec in spiritul lor si chiar in litera lor. Asta inseamna ca rolul meu era sa impart o dreptate gandita de altii, de cei care faceau legile. Daca ei se schimbau, si odata cu ei se schimba si optica asupra justitiei, trebuia sa se schimbe si optica mea, sa consider drept ceea ce inainte era nedrept si invers...
.... am devenit profesor de istorie. Era forma mea de ratare... Intr-o lume in care chiar dreptatea e ratata, imi puteam ingadui si eu sa fiu ratat".
Celor care mai cred in idealuri intr-o lume haotica le recomand cu caldura VIATA PE UN PERON de Octavian Paler...