Simona Heda a scris:
Va multumesc pentru raspuns, doamna Monica Voinea.
Nu am facut o precizare importanta: in contractul initial incheiat cu banca singurul comision este cel de risc. Nu este prevazut comision de administrare a creditului si nici comision de administrare a contului/conturilor (cel de valuta si cel de lei), asa cum reiese si din graficul detaliat de rambursare a creditului. Totusi, comisionul de risc nu poate fi ignorat pentru ca reprezinta o treime din rata lunara.
In 20.09.2010 Volsbank mi-a trimis actul aditional si imi comunica, printre altele, transformarea comisionului de risc in comision de administrare a creditului. Ori OUG 50/2010 tocmai asta interzice.
Mai mult, care este riscul bancii?! Eu, in calitate de client, am achitat acest comision de risc care nu a fost definit in contractul initial in niciun fel (si la incheierea contractului am avut obiectii intruct nu stiam ce risc acopera), iar in actul aditional comisionul de administrare a creditului este definit ca acoperind riscul devalorizarii garantiei. In acest caz, cred eu ca, la sfisitul perioadei de creditare, dupa ridicarea ipotecii, Volksbank ar trebui sa imi restituie toata suma achitata reprezentind comision de risc/administrare.
Va multumesc.
nu se justifică perceperea comisionului de risc, cu atât mai mult cât împrumutul este unul ipotecar iar banca are ca drept garanţie imobilul ipotecat. clauza comision de risc este abuzivă fapt susţinut de art. 1 - 4 din Legea 193/2000 si trebuie sa dispara complet conf oug 50/2010.
REFERITOR la REEVALUARE, n-au cum sa o faca, pentru ca la banca unde aveti creditul, nu este prevazuta in contractul initial din 2007. incearca sa v-o impuna acum cu actul aditional.
in cuprinsul conventiei nu gasim expresia - sintagma ,,reevaluare" deci nu se poate efectua atata timp cat legea prevede clar, ca daca prin rezultatul acestora ar produce pagube consumatorului (art.4-1, L193/2000) atunci nu poti sa faci nimic fara acordul acestuia.
folositi-va de toate resursele legale, nu va lasati intimidati!
atata timp cat banca nu a prevazut in conventie ca pot sa faca reevaluare in condiitiile in care pe piata imobilara s-ar produce scaderi ale acestora, nu au ce sa va faca daca sunteti de buna credinta si va plati ratele.
revin la amenintarea cu "reevaluarea" si declarea creditului exigibil anticipat (ilegal!) in caz ca le contestati "comisionul"...
Art. 211 C.pen. - ,,(1) Constrângerea unei persoane, prin violenta sau
amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta
este comisa spre a dobândi un folos injust, pentru sine sau pentru
altul, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 5 ani."