Un subiect foarte frumos. :vishenka:
Depre religii Russell spunea:
„... religiile au început întotdeauna de la indivizi, sau de la grupuri de indivizi, care au avut o profundă experienţă personală eliberatoare care i-a trezit cumva şi i-a făcut să vadă adevarul, adevăr pe care s-au străduit să-l împartă apoi celorlalţi. Aşa s-au născut învăţăturile.
Din nefericire o învăţătura nu este niciodată primită în aceeaşi stare de conştiinţă pe care a avut-o individul care a transmis-o. Profesorul vorbeşte din punctul de vedere al iluminării sale, în timp ce discipolul încearcă să înţeleagă din perspectiva unei conştiinţe care a suferit o schimbre redusă, prin urmare întotdeauna se pierde ceva. Atâta vreme cât profesorul este alături, poate să încerce să corecteze erorile şi să se asigure că discipolul primeşte învăţăturile corecte. Dar dacă profesorul nu mai există, învăţăturile sunt trecute de la un individ la altul. De fiecare dată ceva se pierde ori e înţeles greşit sau se adaugă ceva ce nu exista în ideea originală. E ca telefonul fără fir. De fiecare dată mesajul e denaturat, iar atunci când ajunge înapoi la puctul de plecare, mesajul poate fi complet diferit de cel original.”
– „Revoluţia conştiinţei - Un dialog transatlantic”Laszlo, Grof, Russell –
Cineva mi-a spus ca este credincios fara a fi neaparat religios. Mi s-a parut un raspuns cinstit fata de aceasta problema si fata de sine.
Desigur, astazi nu mai este cazul unei religozitati habotnice - "crede si nu cerceta" -. Omul nu are bariere in calea cunoasterii decat propriile lui prejudecati.
Diana a scris:
Fiecare adept al unei religii e convins: “religia mea este cea adevarata”.
Dar care este… religia “adevarata”? Pe ce criterii se considera o religie mai adevarata decat alta?"
Aici mie mi se pare ca reliigile isi disputa un fel de drept la intaietate. Drept ce nu le este validat prin nimic, asemanandu-se intr-un fel cu campaniile electorale si cu metodele de cooptare ale partidelor politice. S-a facut si din religii un fel de industrie aducatoare de profit.
Adevaratele persoane ce propavaduiesc credinta nu solicita "daruri" de la enoriasi, acestora le simtim caldura sufletului si agerimea mintii fara vreun efort prea mare.