avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj si salariu compensator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj si salariu compensator

am fost anuntat ca am sa intru in somaj si as vrea sa stiu cit este acum valoarea indemnizatiei de somas.am 10 ani de munca dar inainte de asta am mai fost o data in somaj.mai se acorda salariu compensator? suntem doar 14 angajati.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:30, 25 Septembrie 2010
1. Indemnizatia de somaj o puteti calcula si dvs. dupa cum spune Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
2. Salariul minim brut pe tara este de 600 lei.
3. Salariul compensator se acorda de catre angajator de fiecare data cand va concediaza din motive neimputabile dvs. (nu conteaza cati salariati are firma).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului manea_laura manea_laura Buna seara! Astazi am fost la servici ca sa-mi incep activitatea dupa concediul de doi ani de ingrijire a copilului.Am semnat incadrarea in munca si:D ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul- ajutor somaj ContSters124416 ContSters124416 Buna ziua, as dori sa ma ajutati in privinta modului de calcul al ajutorului de somaj si sa-mi explicati cum se calculeaza acesta. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cat se ia somaj la 3800 roni ron_ava ron_ava va rog sa imi spuneti si mie cat se ia somaj la un salariu de 3800 plus salariul compensator miltumesc mentionez ca am facut calculul si mie imi da cam 700 ... (vezi toată discuția)