avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate ca administratorul blocului meu sa imi puna ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate ca administratorul blocului meu sa imi puna penalizari de pe urma unui proces pierdut cu CET Iasi, avand in vedere ca eu am centrala proprie?

Buna ziua. Am o mica problema cu care as dori ceva ajutor din punct de vedere juridic. Administratia blocului meu a fost data in judecata de catre CET Iasi pt datoriile avute la ei, si bine-nteles ca cet-ul a castigat.( pt cei ce nu stiu, cet-ul este centrala electro-termica, care pe langa curent electric, furnizeaza si apa calda si caldura).
Anul trecut am avut ceva dificultati financiare, si am ramas in urma cu platile , nu numai ls intretinere, ci si la toate bancile si utilitatile.
Si asa m-am trezit eu cu o penalizare lunara mai mare(ironic) decat cheltuielile mele lunare la intretinere. Problema este ca eu am centrala de apartament, shi n am treaba cu apa calda si caldura de la ei.
Ce pot face? Este corect? Multumesc anticipat de ajutor !
Cel mai recent răspuns: steluta dragus , utilizator 13:40, 13 Octombrie 2010
lionx1987 a scris:
Administratia blocului meu a fost data in judecata de catre CET Iasi pt datoriile avute la ei, si bine-nteles ca cet-ul a castigat.

Este bine sa vedeti documentele si veti constata cu siguranta ca furnizorul a dat in judecata asociatia de proprietari si nu administratia blocului.
Administartia se schimba dar asociatia ramane.
Apoi furnizorul are contract cu asociatia si nu cu proprietarii sau persoanele din asociatie. Iar dv faceti parte din asociatie.
Deoarece spuneti ca furnizorul a castigat in instanta debitele (probabil facturi neachitate si penalizarile aferente) si i s-a acordat si cheltuieli judiciare, iar este obligatia asociatiei sa le achite si, implicit, a dumneavoastra. Poate ca aveti centrala de 3 ani dar inainte ati beneficiat de sistemul centralizat, ati avut intarzieri la plata care au dus la acest proces. Apoi si dupa instalarea centralei individuale ati avut obligatia sa platiti o cota parte din caldura furnizata centralizat pentru spatiile comune si tevile care trec prin apartament.
Iar in asociatie, nu administratorul este cel care hotaraste, ci presedintele si comitetul pe care i-ati ales in adunarea generala. Nu cred ca proprietarii nu au stiut de procesul cu CET-ul si s-au trezit acum ca au de plata.
Dumneavoastra, ca proprietar, puteti oricand sa fiti ales presedinte. Ce ati face daca ati fi presedinte? De unde ati plati datoriile si cheltuielile judiciare sau de executare?
Iar cu geamul spart este chiar o gluma! Ati spus ca dumneavoastra ati spart geamul (din graba, neatentie, bicicleta vecinului...). Pai cine ar fi trebuit sa-l plateasca? Daca un cetatean se impiedica si da cu capul in geam, plateste. Daca intinde mana sa ia ceva din raftul autoservirii si cade borcanul cu zacusca spargandu-se, iar plateste...
Buna ziua. In aceeasi situatie sunt si eu... Am centrala din septembrie 2003 , asociatia este executata silit pentru penalitati neachitate in perioada august 2005-iunie 2007 .... in total , cu tot cu executor , avem de plata 160000 lei. Ok. Eu am la intretinere o penalizare facuta pentru neplata la timp a debitului la apa, salarii, administratie etc. Si s-a luat hotararea: se aplica un procent la toti cei care au penalizari la septembrie 2010. Eu cum pot sa fiu de acord? Da, voi plati o cota atunci cand vom fi executati de "fabrica de apa". Ramane acelasi raspuns?
Sa presupunem ca exista o asociatie de 2 locatari, x (plateste caldura si apa calda) si y (nu beneficiaza de caldura si apa calda). Locatarul x are de platit 4 lei: 1 leu salarii, 2 lei caldura , 1 leu apa rece. Locatarul y are de platit 2 lei(dar nu plateste): 1 leu salarii, 1 leu apa rece. Administratorul va distribui cei 4 lei astfel:
- 2 lei salarii (se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorului cf art. 156, Codul Muncii).
- 2 lei apa rece
- 0 lei apa calda.
Bineinteles ca se pot da 1 leu apa rece si 1 leu apa calda dar asa se ajunge la intreruperea ambelor servicii, cum ar fi si corect, dar oamenii suporta mai usor intreruperea apei calde decat a apei reci.
In perioada in care dvs nu ati achitat intretinerea probabil ati beneficiat de apa rece, dar datoriile au crescut la apa calda. Ar fi logic sa contribuiti la plata executorului. Penalitatile platite ar trebui sa fie doar cele aferente debitelor dvs. Mai logic ar fi sa plateasca proportional cei care au penalitati in perioada 2005-2007, insa asociatia de proprietari trebuie sa aiba calculate penalizarile pentru aceasta perioada. Calcul lor poate insemna o alta cheltuiala pentru asociatie si va trebui sa participati si dvs la aceasta.
Alta varianta logica ar fi impartirea pe cota parte indiviza.
Legea 230 insa nu explica clar impartirea cheltuilelilor cu executorul (cazul dvs) de aceea aceasta decizie ramane la latitudinea comitetului. Daca aceasta hotarare a fost luata in comitet aceasta ar fi, teoretic, legala.
Nu consider ca ar putea exista doar cele doua solutii de care am vorbit mai sus. Daca dvs aveti o solutie mai echitabila puteti discuta cu cei din comitet. Deasemenea, va puteti adresa comisiei de cenzori care, daca ar avea macar o minima experienta in domeniul asociatiilor de proprietari, ar putea veni cu critici si solutii la decizia comitetului.
Din pacate legea 230 nu prevede o minima pregatire pentru presedinte si membrii comitetului, iar pentru cenzor se considera ca este de ajuns doar studii medii. Parerea mea personala este ca atat presedintele cat si cenzorul trebuie sa aiba un curs si o diploma de specializare in domeniu asociatiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Bogdan Popa, Avocat
Multumesc pentru raspuns. La mine in asociatie este un dezastru total. Fosta administratie a delapidat 2 miliarde vechi (iar noi ne-am prins de curand) , nu a existat cenzor pana acum o luna , avem calculate penalizari doar de la mijlocul anului 2008 cand s-a vazut ca nu este de glumit cu procesul. Pot spune ca este haos... Si vine aceasta executare silita pe facturi de penalitati. Pot presupune ca daca administratia ar fi platit la societatea care furnizeaza caldura si apa calda si nu ar fi furat o parte din bani , poate nu eram dati in judecata sau penalizarile ar fi fost mai mici. Pot presupune, doar.... Mie mi se pare injusta hotararea de a lua soldul de la penalizare la septembrie 2010 , sa aplici un procent si sa zici ca aceasta este unica solutie pentru executarea silita din 2007. Mi-am tot framantat mintea cum ar trebui facut , mai ales ca sumele de plata pentru apa canal si cheltuieli administrative sunt incomparabil mai mici decat cele de caldura si apa calda. Ma framanta acest lucru pentru ca pe langa faptul ca sunt in situatia prezentata in mesajul anterior , am fost de acord sa devin cenzorul asociatiei. De studii nu ma pot plange, sunt suficiente pentru aceasta functie , competentele sunt in domeniul financiar-contabil. Ma tot intreb cum trebuie facut , cu documentele existente , pentru a fi in regula si a nu face discriminari exagerate si altor proprietari care sunt in situatia mea. Faptul ca faci parte dintr-o asociatie te solidarizeaza si cu problemele ei . Dar sa vedem si in ce masura....Va dati seama , suntem intr-un tavalug de probleme financiare cu foarte , foarte multe zerouri . Comitetul hotaraste , administratia executa iar cenzorul scoate castane din foc cu mana. #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume in plus la calculul intretinerii schiopuoana schiopuoana Am preluat o asoc de proprietari cu datorii si am constatat ca fosta administratora trecea in listele de intretinere sume mai mari decat cele din facturi, mai ... (vezi toată discuția)
Vor sa opreasca apa rece Alexandru2 Alexandru2 Am si eu o intrebare presedintele si vice presedintele blocului impreuna cu administratorul vor sa opreasac furnizarea apei potabile prin ne plata ... (vezi toată discuția)
Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)