avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa casa de marcat?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa casa de marcat?

daca imi fac pfa imi trebuie casa de marcat?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 16:18, 28 Septembrie 2010
Ordonanţă de urgenţă nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la art. 1 (1) prevede ,,Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale,,.
DA ! Sunteți obligat sa utilizați (să vă dotați/să aveți) aparate de marcat electronice fiscale (= casă de marcat).

COMENTARIU:
A fost o vreme cînd nu era obligatorie dotarea cu case de marcat de catre PFA-uri, dar acea vreme a trecut, iată și baza legală de la acel moment care a fost abrogata in sep 2007:

FORMA ABROGATÃ: Se excepteaza de la obligativitatea dotarii cu case de marcat: ...h)activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale, precum si activitatile economice desfasurate în mod independent de persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie auto pentru marfuri si persoane;.... - forma abrogata in sep 2007.

FORMA ÎN VIGOARE AZI:
h)activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale; - se excepteaza de la obligatia utilizarii caselor de marcat numai profesiile liberale adica: avocații, arhitecții, auditorii financiari etc.

CONCLUZIE:
- se excepteaza de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat profesiile liberale nu și activitatile independente (adica nu si PFA-le).
suteual eu ma gasit pe net
"Persoanele fizice autorizate (PFA) si asociatiile familiale care efectueaza comert cu amanuntul si prestari de servicii catre populatie sunt obligate sa utilizeze case de marcat, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)."
Din asta deduc ca doar cei ce interactioneaza cu persoanele fizice au obligatia asta. Nu stiu dupa ce ordonanta sa ma uit pe net, nu imi dai un indiciu? Din ce ati scris rezulta ca toate PFA-urile sunt obligate sa detina case de marcat (chiar daca efectueaza servicii exclusiv pentru alte societati comerciale, fara interactiune directa cu persoane fizice)
grigorita vezi daca te incadrezi la Art.1 din oug 28/1999. Textul actualizat este aici
[ link extern ]
Vezi apoi daca esti la art 1. poate ai noroc si te incadrezi la exceptii.

David ti-a dat articolul important din ordonanta, in functie de domeniu in care vrei sa iti desfasori activitatea si de beneficiarii serviciilor, produselor tale s-ar putea sa fi obligat sa ai casa de marcat.
Dacă în obiectul de activitate al PFA-ului dvs. nu figurează comerțul cu amănuntul în schimb figurează numai comerțul angro atunci nu sunteți obligat să vă dotați cu casă de marcat electronică fiscală ( conform OUG 28/1999 rep. )


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat...? bufon65 bufon65 Sunt PFA neplatitor de TVA,doresc sa stiu daca trebuie sa am casa de marcat si ce lege ma obliga sa am casa de marcat. Multzumesc. (vezi toată discuția)
Casa de marcat silvia2007silvia silvia2007silvia este necesara casa de marcat la pfa. la norma de venit (vezi toată discuția)
Chitanta sau bon fiscal ? theya_05 theya_05 un PFA care are ca obiect de activitate amenajari interioare trebuie sa emita bon fiscal persoanelor fizice carora le presteaza servicii sau poate emite ... (vezi toată discuția)