avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie debit a Casei Judetene de Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie debit a Casei Judetene de Pensii

Am infiintat in 1991 un AF si care a functionat 3ani ,apoi in 2003 datorita faptului ca sotia aramas fara servici am reactivat AF devenind conform legi cu 50% actionar. dupa care eu care am infiintat AF datorita diabetului nam mai putut lucra si am fost pensionat pe caz de boala in 2005 si nu am putut sa ma retrag din AF ca se desfinta prin retragerea mea ,asa ca sia continuat activitatea..In luna august 2010 am primit o adresa acasa de la Casa de Pensi prin care i-mi comunica ca daca nu ma retrag di AF nu mai beneficiez de pensie .Am mers la Camera de Comert si am inchis AF si prin aceasta a ramas si sotia fara activitate (profitul era foarte mic) dar avea o paine pa zi.Dupa care am primit o decizie de debit pe perioada 01.01.2008 pana la 30.06 2009 pensie gr 2 invaliditate cu nerespectarea art 94 din L19/2000 suma de 11488lei.In aceste conditi va rog sa-mi spuneti va rog daca cunoasteti daca pot face ceva/ Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2010
Corneliu 55, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:26, 27 Septembrie 2010
Buna ziua.Puteti contesta respectiva decizie, dar cel mai bine este sa angajati un avocat care sa studieze documentele pe care le detineti si care sa va recomande ce trebuie facut in cunostiinta de cauza
Eu nu vad legatura intre art. 94 din Legea nr. 19/2000 si situatia dvs. dar, ma rog, o vede casa de pensii. Problema este ce activitate ati desfasurat in cadrul AF si faptul ca, potrivit art. 54 din Legea nr. 19/2000, invaliditatea de gradul II este caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca.

Ca beneficiar de pensie de invaliditate gradul II, aveati dreptul sa cumulati pensia cu veniturile obtinute in calitate de asociat, comanditar sau actionar. Ca membru al asociatiei familiale, nu aveati dreptul sa cumulati pensia cu veniturile. Acest lucru rezulta din prevederile art. 92, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 19/2000 coroborate cu art. 5 din acelasi act normativ.

Art. 92 - Legea nr. 19/2000
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
.............................
g) beneficiarul unei pensii de invaliditate de gradul I sau II se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi IV lit. b) - f).
Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si pensie de invaliditate gradul ii GHEORHE CRACIUN GHEORHE CRACIUN SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA GRADUL 2 .AM UN PFA [DECI FARA CARTE DE MUNCA ,LUCRU PE O PERIOADA DETERMINATA ] (vezi toată discuția)
58 ani, pensionat definitiv pe caz de boala, pot fi administratorul unei firme? calinic iuliana calinic iuliana pot fi administratorul unei sc-srl daca am 58 ani si sunt pensionata pe caz de boala definitiv?trebuie sa renunt la statutul de pensionar sau nu? (vezi toată discuția)
Suspendare pensie si asociatie familiala Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Doua persoane care si-au facut o asociatie familiala sunt somate sa dea inapoi pensia in termen de 3 ani incepand din iulie 2009 datorita faptului ca sunt ... (vezi toată discuția)