avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art. 75 din Legea nr. 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art. 75 din Legea nr. 76/2002

Buna ziua,
As vrea sa aflu in ce conditii nu pot sa beneficiez de indemnizatia existenta in legea 76/2002 art.75 avand in vedere ca eu deja mi-am schimbat locul de munca intr-o alta localitate, la fel si adresa din buletin iar in momentul in care am mers cu dosarul la somaj mi s-a spus ca nu pot sa beneficiez pt ca sunt inca studenta si pt ca am mai lucrat in ultimii 2 ani la aceiasi societate la care m-am angajat acum din nou. As vrea sa stiu daca sunt adevarate aceste afirmatii.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:42, 27 Septembrie 2010
1. Din Legea 76/2002:

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
...
2. Din Norma de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 45. - (1) Pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 74 si 75 din lege persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12;
b) actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul stabil;
c) dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(2) Beneficiaza de drepturile prevazute la art. 74 si 75 din lege persoanele care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni.
(3) In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, drepturile prevazute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti unde beneficiarul s-a aflat in evidenta, urmand ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabileste noul domiciliu, care va acorda si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(4) Drepturile prevazute la art. 72 din lege se cumuleaza cu cele prevazute la art. 74 din lege sau cu drepturile prevazute la art. 75 din lege.
(5) Drepturile prevazute la art. 74 din lege nu se cumuleaza cu cele prevazute la art. 75 din lege.
(6) Drepturile prevazute la art. 74 sau 75 din lege se solicita in termen de maximum 12 luni de la data incadrarii in munca.

Art. 46. - Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate, in situatia prevazuta la art. 75 din lege, daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti.

3. Nici in Lege nici in Norme nu exista conditia ca sa nu fi lucrat la acel angajator in ultimii 2 ani.
4. Cat priveste motivul ca sunteti studenta este pueril: daca s-a acceptat sa primiti indemnizatie de somaj inseamna ca puteti sa primiti si acea prima de instalare.
5. Solicitati Agentiei de Soamaj sa va argumenteze, in scris, baza legala a refuzului platii primei de instalare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre somaj adryanbr adryanbr buna ziua. as vrea sa stiu si eu cum se procedeaza in cazul in care am intrat in somaj si dupa cinci luni vreau sa ma reangajez la o alta firma. am inteles ... (vezi toată discuția)
Din somaj mirany mirany Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In momentul de fata sunt in somaj, dar am luat un interviu si urmeaza sa ma angajez la o societate. Problema ... (vezi toată discuția)
Somaj - prima de incadrare mystycum mystycum Buna ziua.Am si eu o rugaminte.vreau sa stiu daca este adevarat ca pt somerii angajati in alta localitate cu schimbare de domiciliu in buletin (la o distanta ... (vezi toată discuția)