avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am lucrat mai multi ani in Anglia. Care sunt actele ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am lucrat mai multi ani in Anglia. Care sunt actele necesare pentru pensionare?

Am lucrat mai multi ani in Anglia cu acte in regula. Am platit toate darile catre statul englez. Sunt interesat sa stiu ce acte trebuie sa solicit statului englez pentru a fi luate in considerare la dosarul de pensionare, in Romania. Mentionez ca detin cardul National Insurance Contribution (NICO) emis de statul englez. Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Alexandru
Cel mai recent răspuns: Angela Tatu , Consilier juridic 23:58, 27 Septembrie 2010
Conform Ministerului Muncii din Romania
Pensiile de stat
Guvernul Marii Britanii plăteşte o pensie de stat tuturor celor care au atins vârsta de pensionare de stat şi care au plătit contribuţii de asigurări naţionale pentru un număr minim de ani. Vârsta de pensionare de stat este în prezent de 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei, care au împlinit 60 ani înainte de 2010. Între anii 2010 şi 2020, vârsta de pensionare pentru femei va creşte treptat la 65 ani.
Cuantumul pensiei pe care o primiţi depinde de numărul de ani de contribuţii pe care le-aţi plătit la asigurările naţionale. Dacă lucraţi sau aveţi câştiguri de 87 – 100 £ pe săptămână în 2007/2008 de la un singur angajator, veţi
fi considerat ca având plătite contribuţii de asigurări naţionale. Pentru a se califica pentru pensia de bază completă de stat, bărbaţii trebuie să aibă 44 de ani de contribuţie şi femeile trebuie să aibă în mod normal între 39 şi 44 ani de contribuţie pentru a beneficia de pensia completă de stat, în funcţie de data la care au împlinit vârsta pentru pensioare de stat. Dacă doriţi să vă sporiţi numărul de ani de calificare pentru pensie puteţi plăti în mod voluntar contribuţii la asigurările naţionale pentru a creşte cuantumul pensiei de stat pe care o primiţi. Dacă nu aţi realizat numărul necesar de contribuţii, puteţi totuşi beneficia de o pensie de stat redusă. Pentru a primi pensia de stat minimă de bază, care reprezintă 25% din pensia completă, vă sunt necesari 10 sau 11 ani de contribuţie. Începând din 2002, persoanele care au câştiguri mici sau medii pot primi o pensie de stat suplimentară mai generoasă şi în anumite cazuri persoanele întreţinătoare, persoanele cu boli şi invalidităţi pe termen lung îşi pot constitui o pensie de stat suplimentară.În 2006/2007, pensia completă de stat este 84,25 £ pe săptămână pentru o persoană necăsătorită şi 134,75 £ pe săptămână pentru un cuplu. Dacă nu aţi lucrat în Marea Britanie suficient pentru a vă califica pentru o pensie de stat, puteţi fi eligibil pentru o pensie din alt stat în care aţi lucrat. Trebuie să contactaţi autorităţile din acel stat.

Serviciul de pensii
Serviciul de pensii este parte a Departamentului pentru Muncă şi Pensii şi are drept scop să ofere pensionarilor actuali şi viitori un serviciu dedicat de pensie de stat, credit de pensie şi alte drepturi. Telefon 0845 6060265.
Centrul Internaţional de Pensii (IPC)
IPC gestionează cererile pentru pensiile de stat pentru persoanele care locuiesc în afara Marii Britanii şi pentru cele care locuiesc în Marea Britanie care au locuit sau lucrat anterior în alte state care aplică regulile CE în domeniul securităţii sociale sau într-o ţară care are Aranjament pe bază de reciprocitate în domeniul securităţii sociale cu Marea Britanie. Telefon: +44 191 218 7777.

Formularele europene - E
Formularele E sunt recunoscute de toate statele membre SEE. Acesta este un sistem universal care accelerează cererea dvs. pentru prestaţii în alte state membre. Veţi avea nevoie de diferite formulare E, în funcţie de prestaţiile
pe care încercaţi să le obţineţi. Detalii despre formularele pe care le puteţi necesita pot fi obţinute de la instituţia relevantă din ţara dvs. Aceasta este în mod normal biroul dvs. de securitate socială sau un echivalent. Puteţi obţine formularele E în limba dvs. maternă şi le puteţi prezenta în această limbă în străinătate. Aceştia sunt în măsură să vă ofere informaţii cu privire la formularele de care veţi avea nevoie şi să vă direcţioneze către alte surse de informare.
Principalele tipuri de formulare europene E sunt:
- Seria E 100 – pentru lucrătorii detaşaţi şi obţinerea dreptului la prestaţii de boală şi maternitate;
- Seria E 200 – pentru calcularea şi plata pensiilor;
- Seria E 300 – pentru dreptul la plata prestaţiilor de şomaj;
- Seria E 400 – pentru dreptul la prestaţii familiale;
- Seria E 600 – prestaţii necontributive.
În cadrul seriei E 300, cele mai utilizate formulare sunt:
E 301 – certificat privind perioadele ce urmează a fi luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj.
E 303 – certificat privind sistarea dreptului la prestaţii de şomaj.
Centrul Internaţional pentru Pensii administrează formularele E pentru Marea Britanie. Telefon: +44 191 218 7777.

Dupa obtinerea documentelor mai sus mentionate, in functie de incadrarea in munca avuta in Anglia, mergeti la Casa de Pensii de care apartineti in Romania, conform ultimului domiciliu avut, iar cei de aici vor fi in masura sa va furnizeze toate detaliile necesare, pentru recunoastrea si calcularea stagiului de cotizare la sistemul national de pensii.

Cu stima

Angela Tatu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea in munca in romania se poate transfera in uk? mela13 mela13 Am 53 de ani si am lucrat in Romania 22 de ani. Locuiesc in Anglia si am o vechime de 10 ani in domeniul sanitar. Cum pot sa dovedesc in Anglia ca am vechime ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa contract de munca in anglia prietenoasa prietenoasa buna ziua,stimati domni!intrebarea mea este,daca dupa 11 luni de munca cu contract legal in Anglia,am dreptul la somaj din partea acestei tari?Oficiul judetean ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara italia anto_riana anto_riana buna, stie cineva cati ani trebuie sa ai lucrati in italia ,sa poti lua pensie de aici,sau daca pot aduce si anii lucrati in tara aici sa pot lua o singura ... (vezi toată discuția)