avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

buna ziua ! Sunt si eu un restantier la intretinere, ca multi altii nu de rea credinta incepand cu anul 2002 pana in prezent; pana acum cateva luni de zile figuram in listele afisate la intretinere cu penalitati in valoare de aproximativ 1200 lei, apoi am primit o instiintare precum ca avem de platit de fapt penalitati la intarziere in valoare de 9895.91 lei(98.959.100)incepand cu anul 2002 pana in prezent; administratorul justificand prin faptul ca abia acum au fost calculate:O
La momentul acesta figurez cu restante de 7000 lei si penalitati in valoare de 11000 lei.
Intrebare: E normal sa platesc penalitati la intretinere despre care nu am stiut timp de 8 ani? Chiar daca presupunem ca ele sunt calculate corect?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:23, 28 Septembrie 2010
In mod normal penalitatile nu pot depasi valoarea creantei decit daca in conventia sau contractul pe care il aveti cu asociatia se specifica clar ca penalitatile POT depasi aceasta valoare ,Legea 469/2002
@stelian67
Haideti sa lamurim aceasta poveste cu "penalitatile nu pot fi mai mari decat valoarea creantei".
E vorba ca o suma, sa zicem, 100 lei de acum 3 ani (1095 de zile) nu a fost achitata pana in prezent. Penalizarile la aceasta suma, desi sunt, in valoare calculata cu procentul de 0.2%/zi, de 219 lei nu se pot pune la plata decat maxim 100 lei, adica nu pot fi mai mari decat creanta de 100 lei.

Dar penalizarile calculate luna de luna se aduna si fac o suma. In cazul in care restantierul plateste sau i se ia la plata debitul sau o parte din debit, dar nimic din penalizari, e normal ca penalizarile sa ramana in suma mai mare decat restantele.

@filimonandreea
Informatiile dv. sunt prea vagi.
Punctul de vedere al d-rei elga este corect pentru ca este fundamentat pe prevederile legale:
Art.25 din HG 400/2003 prevede:
“Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, după caz, în termen de maximum 15 zile de la data afişării listei de plată, data care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă”.
“ După o perioadă de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociaţia de proprietari poate calcula si percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari. Penalizările de întârziere nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica pentru fiecare cotă de întreţinere lunară, fără ca suma penalizărilor să poată depaşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat.”

Insa mai trebuie facut o precizare:
Daca intr-un contract este stipulat procentajul si acceptat de catre parti prin semnarea contractului, in cazul asociatiilor de proprietari/locatari el trebuie hotarat de catre A.G. si consemnat in PV al sedintei.
Cum la majoritatea asociatiilor AG nu se intruneste nici macar o data pe an, trebuie verificat daca exista hotarare a AG. Penalizarile pot fi mai mici de 0,2%

Re: Pentru o parte din sume a intervenit prescriptia=D>
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
Darie Tudor, utilizator
Asociatiile de proprietari se conduc si administreaza dupa legea 230/2007 si normele de ei de aplicare din HG. 1588/2007.

Procentul de 0.2% este maximul admis prin legea 230/1007.

*In privinta asociatiilor de proprietari legea 114/1996 si HG.400/2003 nu se mai aplica.
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
elga50, moderator
Avand in vedere vechimea mentionata ,pentru sumele cu vechime mai mare de 3 ani,a intervenit termenul de prescriptie generala,fapt care are ca si consecinta micsorarea cuantumului restantei si care obliga la recalcularea penalitatilor

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati mioara.maria.ro@gmail.com mioara.maria.ro@gmail.com cum este corect calculul penalitatilor de 0.2%/zi unui restantier mai mare de 900 de zile?in baza carei legi? (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)