buna ziua, am div pe 17 sept, intrebarea este, pot sa-mi cumpar casa din banii obtinuti din vz. casei in urma partajului, tinand cont ca sentinta nu este irevocabila(urmeaza cele 30 de zile). Tin sa mentionez ca am div. de comun acord. Daca declar la notar ca nu sunt casatorita, poate avea pretentii la noua casa?
Hotararea dvs. in ceea ce priveste divortul este definitiva si irevocabila, fiind atacabila cu apel numai in ceea ce priveste numele ( art.619 c.proc.civ.)
In principiu, orice bun achizitionat dupa divortul partilor este bunul propriu al acelei persoane, astfel ca fostul sot nu poate avea pretentii la noul imobil achizitionat.
La notar nu puteti declara ca sunteti casatorita pentru ca sunteti divortata deja.
Pentru a "scapa" de acel termen de apel exista o solutie, dar cu acordul partilor.
Ambii soti pot formula o cerere presedintelui instantei, cerere insotita de copia CI, prin care solicita sa se ia act ca partile inteleg sa nu declare apel impotriva sentintei, apoi hotararea se poate legaliza.;)
Iar eu va sugerez sa mergeti sa declarati ca nu sunteti casatorita deoarece sentinta prin care a fost pronuntat divortul prin acordul partilor este definitiva si irevocabila in ceea ce priveste divortul, conform art. 619 art. 4 raportat la disp art. 613 ind. 1, alin. 1) C. proc. civ.
”4)Hotărârea care se pronunţă în condiţiile art. 613 ind. 1, alin. 1 este definitivă şi irevocabilă în ce priveşte divorţul.
”
”Art. 613 ind. 1: (1)În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Atunci când este cazul, în acţiunea de divorţ, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului”
Edit: in timp ce scriam acest post raspunsese in acest sens, mai complet, dna. simonette12.
Hotararea care se pronunta pe baza acordului sotilor este definitiva si irevocabila, astfel ca nu poate fi atacata nici pe calea apelului si nici a recursului.
In vederea solutionarii cererilor accesorii divortului, precum numele pe care il vor purta fostii soti, pensia de intretinere si atribuirea locuintei :
- daca sotii au convenit asupra acestora, nu mai sunt necesare probe si instanta va lua act de intelegerea lor ;
- daca nu s-a realizat acordul, instanta va dispune administrarea probelor prevazute de lege.
In ce priveste solutiile date cererilor accesorii, hotararea poate fi atacata atât cu apel, cat si cu recurs. Daca prin cererea de divort au fost solutionate si cereri accesorii, dar nu prin acordul sotilor si deci solutiile ar putea fi atacate, hotararea de divort trebuie comunicata in vederea exercitarii cailor de atac. Termenul de apel si de recurs este de 15 zile de la comunicare.
Art.619 c.proc.civ. Termenul de apel, precum si cel de recurs este de 30 zile si curge de la comunicarea hotararii.
Apelul sau, dupa caz, recursul reclamantului impotriva hotararii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesustinut, daca la judecata se prezinta numai paratul.
Apelul sau recursul paratului va fi judecat chiar daca se infatiseaza numai reclamantul. Hotararea care se pronunta in conditiile art. 613 indice 1 alin. 1 este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.
Hotararea data in materie de divort nu este supusa revizuirii.
Si v-am dat si solutia sa nu mai asteptati expirarea termenului caii de atac cu privire la nume, numele fiind un capat accesoriu al cererii de divort.
Daca ati avut si tranzactie pe partaj, in cadrul aceluiasi dosar, avem aceeasi situatie in sensul in care puteti renunta la calea de atac prin cerere ( ambele parti) asa cum am aratat mai sus.
Care mai este nedumerirea?