Buna seara....:(....nu stiu de unde sa incep....dupa o casnicie de 9 ani,rezultand 2 minore,am divortat,iar acum doresc ca la fiica cea mica,care are varsta de un an,sa-i schimb cerfificatul de nastere,in asa fel incat la tata sa nu mai fie trecut tatal ei.Este si el de comun acord,dar v-as ruga daca ma puteti ajuta cu un raspuns privind demersurile necesare pt a putea face acest lucru,va multumesc.
Buna ziua !
Avand in vedere cele scrise inteleg ca doriti ca in certificatul de nastere al unui copil sa schimbati numele tatalui. In acest sens trebuie sa solicitati aceasta motivat numai pe calea unei actiuni in instanta.
Daca dorii schimbarea numelui copilului( numele de familie), aceasta se poate face pe cale administrativa conform Ordonantei 41/ 2003 actualizata privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice. In acest sens , conform art. 7 din ordonanta cererea de schimbare a numelui pentru motivele prevazute in art. 4 se face de catre parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara. Cererea se depune "...la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, denumit in continuare serviciu public, aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul". Cererea se depune personal sau prin imputernicit cu procura speciala sau imputernicire avocatiala.( art.6 dinOrdonanta).
Cu stima !
Cred ca in situatia dvs. nu este vorba de schimbarea numelui ci de contestarea declaratiei de paternitate facuta de tatal copilului. In conformitate cu prevederile legale puteti face aceasta contestare, in calitate de mama (ca persoana interesata), actiunea fiind necesar a fi introdusa la Tribunalul domiciliului minorului. Conform prevederilor art. 58 alin.2 Codul familiei, sarcina probei revine paratului (respectiv tatalui), iar daca acesta "este de acord", asa cum afirmati, poate achiesa la cererea dvs., usurind pronuntarea favorabila. Din momentul introducerii actiunii drepturile parintesti ale tatalui nu se mai pot exercita, iar ulterior ramanerii definitive a hotararii se poate solicita, in baza acesteia, emiterea unui alt certificat de nastere, in care numele tatalui sa nu mai apara.