avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract pe perioada nedeterminata pentru a beneficia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract pe perioada nedeterminata pentru a beneficia de CCC?

Buna ziua,daca sant angajata cu carte de munca pe perioada determinata si raman insarcinata in aceasta perioada angajatorul este obligat sa nu ma dea afara si dupa nastere sa imi plateasca indemnizatia pentru CCC sau trebuie sa fiu angajata pe o perioada nedeterminata?Va multumesc anticipat pt. raspuns?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:39, 29 Septembrie 2010
La sfarsitul perioadei inceteaza contractul de munca; acesta poate fi transformat in CIM pe perioada nedeterminata numai cu acordul ambelor parti, indemnizatia pentru cresterea copilului o primiti daca indepliniti conditiile ( venituri obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii).
avocat Cristina Popescu
Angajatorul nu vrea sa mai prelungeasca CIM nici nu stiu daca vrea sa ma bage in somaj de aceea va intrebam daca in perioada asta pana expira CIM raman insarcinata mai are dreptul sa ma dea afara, deoarece stiu ca angajatorii nu au voie sa dea o angajata insarcinata afara?Multumesc!
cred ca pe baza contractului angajatorul va proceda intocmai, nu cred ca stipuleaza contractul undeva ca in cazul in care in aceasta per. ramai insarcinata acesta sa-ti prelungeasca durata sau altele!
corinutza* a scris:

Buna ziua,daca sant angajata cu carte de munca pe perioada determinata si raman insarcinata in aceasta perioada angajatorul este obligat sa nu ma dea afara si dupa nastere sa imi plateasca indemnizatia pentru CCC sau trebuie sa fiu angajata pe o perioada nedeterminata?Va multumesc anticipat pt. raspuns?


1. CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept, la data expirarii sale, indiferent de situatia in care va aflati dvs. (art.56j din Codul muncii).
2. Incetarea CIM cu art.56 j va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni.
3. Indemnizatia de CCC pana la 2 ani nu este platita de angajator ci de stat prin Agentia de Prestatii Sociale.
4. In somaj fiind veti putea beneficia de concediu medical, concediu de maternitate si de CCC pana la 2 ani.
5. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii.

6. Din OUG 148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

7. Nu conteaza ce fel de CIM aveti (pe perioada determinata sau nedeterminata, cu full-time sau part-time). Singura conditie este sa aveti venituri supuse impozitarii.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult pt. raspuns, la expirarea contractului nu o sa am decat 6 luni lucrate la acesta firma ,am o pauza pauza de 3 luni inainte de a ma angaja aici nelucrand nicaieri, iar inainte de acestea am stat in somaj 1 an de zile. In care situatie ma incadrez?e de bine sau de rau?

Alte discuții în legătură

Insarcinata pe perioada somajului Andy26 Andy26 Buna ziua, As dori sa stiu, - in cazul in care raman insarcinata la finalul perioadei in care primesc indemnizatia de somaj, - daca este posibil sa ... (vezi toată discuția)
Ccc pana la 2 ani elicrist elicrist Buna seara. un raspuns va rog frumos...am avut cim pe perioada determinata de 12 luni care a mai fost prelungit cu inca 6 luni si se incheie pe 3 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc sau somaj? daria maria daria maria buna.sunt insarcinata in luna a8-a,iar firma la care am lucrat a intrat in faliment. am 7luni de cand sunt in firma si pt a primi indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)