Legea 146/1997, dispune ca daca valoare este intre 38789,61 lei si 193948,20 ==> 2023 lei + 2% pentru ce depaseste 38790 lei. Adica are dreptate av tonicadan.
Gaj priveste garantizarea bonuri corporale sau necorporale de tip mobil, drepturile, foduri de comert, drept de arendare, etc. Ipoteci sunt pentru imobile.
Daca este executia de gaj , doar trebuie sa te duci la executor judecatoresc, dupa inregistrarea gajului la registrul, inclus fara incuviintare judecatoreasca si acordul cu executorul nu cred ca depazeste 1000 ron. Legea 99/1999.
Daca este executare silita a ipotecei, trebuie sa se incuviintase tribunalul in sala de judeccata, confor decizia curtea constitutionala si modificarile a legea procedura civila, ordonanta de guvern 42/2009. Tot cu executor trebuie sa negociez. Taxa pentru incuviintare este de 10 lei si 4 lei fiecare comunicare.
De alta parte, copiez ordonanta de urgenta 42/2009, " Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în condiţiile OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008".
(2) Instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub forma de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii:
a) cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b) plata integrala a taxei, potrivit art. 20, nu este posibilă deoarece persoanajuridică se afla în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate.
(3) în mod excepţional, instanţa poate acorda persoanelor juridice reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în alte cazuri în care apreciază, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.
(4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii."
Iti recomand citirea aceste linkul si fisierul care contine:
www.avocatnet.ro/content/art...