avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate

buna ziua. daca nu sant angajat si nu am nici o sursa de venit sant obligata sa platesc contributie la asigurari de sanatate pe perioada aceasta? stiu ca nu beneficiez de asistenta medicala gratuita . intrebarea este : sant obligata sa platesc contributia la cas desi nu sant angajata? in momentul in care ma angajez trebuie sa platesc retroactiv ptr perioada in care nu am platit? multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:44, 30 Septembrie 2010
Din Legea 95/2006:
Art.259...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere.
tudorvaleriu a scris:

Din Legea 95/2006:
Art.259...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere.
nu am inteles foarte bine. am obligatia sa ma asigur desi nu am nici o sursa de venit? si daca nu o fac voi plati retroactiv si cu penalizari in momentul in care ma angajez? chiar daca in aceasta perioada, REPET nu am nici o sursa de venit si nu beneficiez de servicii medicale? multumesc
1. Din pacate, trebuie sa platiti chiar daca nu ati beneficiat de servicii medicale.
2. Dar daca ati fi avut, sau veti avea, nevoie de interventii medicale? Puteati sa le platiti?
Nu aveti obligatia de a va asigura. Cand veti fi obligat, spre exemplu daca va angajati, va trebui sa platiti pe ultimele asigurarea de sanatate pe 6 luni (5.5% la salariu minim pe economie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Mviorica Mviorica daca m-asi duce sa imi fac asigurarea acum sunt obligata sa platesc retroactiv, si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Plata contributiei la sanatate, retroactiv, la membru af/if laurapiperiu laurapiperiu Tatal meu are de mai multi ani un AF, devenit IF de proiectare in constructii. El lucrează si ca profesor, are carte de muncă. Acum i-a venit acasa o ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vizata de cjas mary50 mary50 O persoana care are cam 22ani lucrati,dar in perioada aceasta a avut intrerupere in munca de citva ani si de 2ani si 6 luni lucreaza. Aceasta persoana nu ... (vezi toată discuția)