Conform art. III pct. 1 din legea 169/97 actele administrative de trecere a terenurilor ... isi suspenda efectele, pana la solutionarea cererilor de catre comisiile locale.
Trenurile in speta se afla in administrarea unei statiuni de cercetare.
Prin actiunea formulata, Comisia locala a solicitat sa i se puna la dispozitie terenurile detinute actualmente de Statiunea de cercetare apartinand fostilor proprietari care le-au revednicat in vederea reconstituirii dreptului de proprietate.
Instanta a respins actiunea pe fond apreciind asupra unei lipse de calitate procesuala activa a Comisiei de a solicita aceasta.
Interesant ca terenurile respective sunt acum reglementate de legea 45/2009, care stabileste ca sunt terenuri din domeniul public al statului (inalienbile, insesizabile, inprescriptibile) cu exceptia terenurilor revendicate de fostii proprietari. Exceptie care instanta nu a luato in considerare, apreciind lipsa calitatii procesuale prin inadmisibilitatea cererii de scoatere din domeniul public a terenurilor.
Cum pot critica solutia si dovedi calitatea procesuala activa a Comisie locale? art. 53 din Legea 18/1991 nu ete aplicabil.
Art. 52. - (1) În sensul prezentei legi, comisia locală este autoritate publică cu activitate administrativă, iar comisia judeţeană este autoritate publică cu autoritate administrativ-jurisdicţională.
(2) Comisia judeţeană şi cea locală au, în limitele competenţei lor şi prin derogare de la dispoziţiile Codului de procedură civilă, calitate procesuală pasivă şi, când este cazul, activă, fiind reprezentate legal prin prefect, respectiv primar sau, pe baza unui mandat convenţional, de către unul dintre membri, nefiind obligatorie asistarea prin avocat.