avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lideri de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lideri de sindicat

Buna ziua

Daca un lider de sindicat, care reprezinta o structura la mai multe institutii ale statului, are cumul de functii la una dintre unitati, poate fi supus disponibilizarilor conform OUG 63?
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 13:07, 13 Octombrie 2010
Un lider de sindicat trebuie sa cunoasca legea sindicatelor.
Iata ce spune aceasta:

Art. 9. - Membrilor organelor de conducere alese ale organizaţiilor sindicale li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare a exercitării funcţiilor lor.

Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
In aceste conditii liderul de sindicat respectiv, chiar daca are mai multe norme de munca nu poate fi disponibilizat de la una dintre institutii? In timp ce colegii lui de munca, chiar daca au un singur venit, trebuie sa fie disponibilizati?
E normal sa protejeze legea asa ceva?
pui01 a scris:

In aceste conditii liderul de sindicat respectiv, chiar daca are mai multe norme de munca nu poate fi disponibilizat de la una dintre institutii? In timp ce colegii lui de munca, chiar daca au un singur venit, trebuie sa fie disponibilizati?
E normal sa protejeze legea asa ceva?


Este foarte normal pentru ca angajatul care este peresdinte de sindicat si care isi face meseria ca loomea, inainte de terminarea mandatului trebuie sa se gandeasca: ori se face parlamentar sau isi cauta alt loc de munca pentru ca zi buna nu va mai avea la acel loc de munca, cu toata protectia oferita de lege.


D E C I Z I A Nr. 24
din 22 ianuarie 2003


Curtea însă constată că prevederile criticate instituie o măsură de protecţie a mandatului exercitat de reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor, având deci caracterul unei garanţii legale împotriva eventualelor acţiuni de constrângere, de şantaj sau de reprimare, de natură să împiedice exercitarea mandatului. Este evident că liderii sindicali nu şi-ar putea îndeplini mandatul încredinţat de salariaţi de a le apăra drepturile şi de a promova interesele profesionale, economice şi sociale ale acestora, dacă ar fi expuşi unor represalii, ameninţări sau şantajări din partea angajatorilor. De aceea, alin. (2) al art. 223 din Codul muncii prevede interzicerea concedierii liderilor sindicali, atât pe durata exercitării mandatului, cât şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespunderea profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.
Aceste măsuri de protecţie nu constituie discriminare în sensul art. 16 alin. (1) din Constituţie. Liderii sindicali se află într-o situaţie diferită de cea a celorlalţi salariaţi, iar protecţia lor legală este nu numai justificată, dar şi necesară. Jurisprudenţa Curţii Constituţionale este constantă, în sensul că principiul egalităţii nu înseamnă uniformitate, aşa încât, dacă la situaţii egale trebuie să corespundă un tratament egal, la situaţii diferite tratamentul juridic nu poate fi decât diferit. În acest sens art. 1 din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia reprezentanţilor lucrătorilor în întreprinderi şi înlesnirile ce se acordă acestora nr. 135/1971, ratificată de România prin Decretul nr. 83/1975, publicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 86 din 2 august 1975, prevede că: „Reprezentanţii lucrătorilor din întreprinderi trebuie să beneficieze de o protecţie eficace împotriva oricăror măsuri care i-ar putea prejudicia, inclusiv desfacerea contractului de muncă, şi care ar avea drept cauză calitatea sau activităţile lor de reprezentanţi ai lucrătorilor, apartenenţa sindicală sau participarea la activităţi sindicale, în măsura în care acţionează potrivit legilor, convenţiilor colective sau altor aranjamente convenţionale în vigoare.”
Având în vedere considerentele expuse în prezenta decizie, dispoziţiile art. 1 alin. (3), art. 16 alin. (1), art. 23 alin. (8), art. 41 alin. (2), art. 134 alin. (1) şi (2) şi ale art. 135 alin. (1) şi (6) din Constituţie, precum şi prevederile art. 2 alin. (3), art. 12, art. 13 alin. (1) lit. A.a), art. 17, 18, art. 19 alin. (1) şi ale art. 20 din Legea nr. 47/1992, republicată,
C U R T E A
În numele legii
D E C I D E:
Constată că dispoziţiile art. 40 alin. (2) lit. d), art. 52 alin. (1) lit. c), art. 53 alin. (1), art. 69, 70, 71, 129, 164 şi 223 din Codul muncii, adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din 9 decembrie 2002, sunt constituţionale.
Decizia se comunică Preşedintelui României.
Definitivă.
Dezbaterea a avut loc la data de 22 ianuarie 2003 şi la ea au participat: Nicolae Popa, preşedinte, Costică Bulai, Nicolae Cochinescu, Constantin Doldur, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, ªerban Viorel Stănoiu, Lucian Stângu, Ioan Vida, judecători.

PREªEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA
Magistrat-asistent şef,
Claudia Miu
...asadar liderul de sindicat are alt statut decat ceillati angajati...iar Decizia 245 din 16 martie 2010 afirma :"Curtea apreciaza ca orice posibilitate lasata angajatorului de a initia incetarea contractului de munca al liderilor sindicali este de natura a incuraja abuzurile din partea acestuia, care poate gasi usor motive ce tin de necesitatea unei reorganizari a activitatii sau de existenta unor dificultati financiare pentru a inlatura liderii sindicali"
Repet, liderul de sindicat despre care vorbesc are cartea de munca la o institutie si face cumul la o alta. In aceste conditii beneficiaza de protectie pentru toate locurile de munca?

Alte discuții în legătură

Noul cod al muncii,puteri totalitare directiunii? Hobitzi Hobitzi Am un director cam dictator la institutie.Ca de obicei cei cu prea mult tupeu,nici el nu e chiar in clar cu legile,face greseli tot timpul.Daca i se atrage ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare functionar public cristi_bb cristi_bb sunt functionar public in cadrul politiei comunitare slobozia.urmare a ordonantei de guvern la institutia din care fac parte ,se vor face disponibilizari. ... (vezi toată discuția)