avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legea 61/1991 aplicata la restaurant in imobil cu ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legea 61/1991 aplicata la restaurant in imobil cu destinatia de locuinta

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa reglementeze orarul de functionare a unui restaurant intr-un imobil comun (casa la curte). Am citit pe Internet ca orarul de funcţionare a societatilor comerciale cu băuturi alcoolice la parterul blocurilor de locuinţe se desfasoara "pana la ora 22.00 cu acordul locatarilor, materializat in scris odată cu solicitarea de autorizare", conform cu legea 61/2001 (republicata).

Am incercat sa caut aceasta lege, dar nu gasesc nici un articol legat de orarul de functionare in functie de acordul proprietarilor vecini.

Imi poate confirma cineva ca aceasta lege exista si ca functionarea societatilor comerciale de tip restaurant dupa ora 22:00 este interzisa in imobile comune, in cazul in care nu exista acordul locatarilor invecinati?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gumini13Bob , utilizator 22:21, 6 Octombrie 2010
La cererea pentru eliberarea autorizatiei de functionare de la primarie trebuie sa completati o rubrica referitoare la orele intre care va desfasurati programul. Acest program poate fi hotarat si prin hotarare de consiliu local.
Va multumesc pentru raspuns, dar nu este vorba despre mine, nu eu sunt proprietarul restaurantului. V-am intrebat aceasta pentru ca locuiesc intr-o curte in care s-a instalat un restaurant fara aprobarea vecinilor. Restaurantul a obtinut autorizatie de functionare de la primarie, dar nu si acordul proprietarilor invecinati pe plan orizontal si vertical pentru desfasurarea de activitati comerciale, adica pentru schimbarea destinatiei de locuinta.
Am facut o plangere la primarie pentru constructii neautorizate si pentru faptul ca s-au adus modificari imobilului comun, din nou fara aprobarea vecinilor. Dosarul a fost transmis la Serviciul Juridic al Politiei Comunitare pentru ca restaurantul nu a intrat in legalitate. Dosarul se afla in continuare la acestia din luna ianuarie.
As vrea sa va intreb daca exista vreo lege pentru comercianti care interzice, orar de functionare intre orele 22:00 si 06:00 in imobile comune (spre exemplu: blocuri de locuinte, vile la curte in comun), conform legii 61/1991 (art.2, pct. 29) care stipuleaza ca sunt interzise:
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora
si daca aceasta lege se poate aplica si societatilor comerciale, nu doar locatarilor unui imobil.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Gumini13Bob, utilizator
Va intreb toate acestea pentru ca am gasit pe Internet urmatoarele informatii:

"ªtim de asemenea ca, cluburile cu profil de disco-bar, restaurant sau de discoteca precum si restaurantele cu formaţii pot funcţiona după orele 22.00 cu program muzical, numai cu aprobarea Biroului Control Comercial, Autorizări daca sunt amplasate la cel puţin 100 de metri distanta fata de locuinţe, sau daca spatiile in care-si desfăşoară activitatea se afla in clădiri proiectate si construite special in acest scop, oferind protecţie fonica, iar prin activitatea lor nu afectează liniştea si dreptul la odihna al locuitorilor cu care se învecinează. De asemenea, daca unitatea se afla la parterul sau subsolul unei clădiri colective, poate fi folosita muzica după orele 23.00 numai in cazul in care asociaţia de proprietari isi da acordul cu condiţia obţinerii acordului legalizat al vecinilor cei mai apropiaţi, pe orizontala si pe verticala, de fiecare data când se solicita autorizarea orarului."

Cine se ocupa de sanctionarea incalcarii acestei legi?
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Gumini13Bob, utilizator
Solicitati in scris primariei temeiul legal si actele care au stat la baza eliberarii autorizatiei de functionare a restaurantului. Primaria are obligatia legala ca in 30 de zile de la solicitare sa va dea un raspuns. Aveti alaturat textul care aduce modificari Legii nr. 61/2001:
LEGE Nr. 153 din 12 iulie 2010
privind modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 496 din 19 iulie 2010

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. I
Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, punctul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00 - 8,00 şi 13,00 - 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;".
2. Articolele 4 şi 5 se abrogă.
3. La articolul 7, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 7
Contravenţiile se constată de către primar, împuterniciţii acestuia, de către ofiţerii sau agenţii de poliţie ori de către ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din jandarmerie, precum şi, pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă, de către poliţiştii de frontieră."
4. Articolul 10 se abrogă.
ART. II
Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

Actul emis de primarie, respectiv autorizatia de functionare a restaurantului care considerati ca va prejudiciaza poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ.( Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ)

Buna seara.
Mi s-a spus de catre un angajat al Primariei Municipiului Bucuresti ca Primaria Sect. 1 este in masura sa retraga autorizatia de functionare , in calitate de organ emitent al acestei autorizatii.
Este posibil sa fie retrasa autorizatia de functionare? Ce masuri pot lua cei de la primarie in cazul in care eu solicit actele care au stat la baza eliberarii autorizatiei si se constata ca nu exista acordul scris al vecinilor, printre aceste acte?
Va intreb toate acestea pentru ca am facut trei plangeri la primarie pana acum care au fost transferate: Directiei Inspectie din cadrul Politiei Comunitare Sector 1, Primariei Municipiului Bucuresti (intrucat cladirea se afla in zona protejata) si Directiei de Mediu, care a constatat, in momentul verificarii, ca nu s-au produs zgomote care sa tulbure linistea.
Stiu ca acest raspuns de la primarie dureaza o luna (30 de zile), de aceea n-as vrea sa astept atat timp, ci sa solicit in scris primariei fie verificarea actelor care au stat la baza obtinerii autorizatiei, fie retragerea autorizatiei.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie - ore de liniste Dorinageorge Dorinageorge Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca exista o lege cu orele de liniste la Asociatie de Proprietari,si ce interval orar este. Multumesc. (vezi toată discuția)
Legea linistii publice pentru restaurante cu autorizatie de functionare in imobile comune Gumini13Bob Gumini13Bob Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil comun cu destinatia initala de locuinta. Proprietarul vecin a cumparat partea sa de imobil de la o familie si a ... (vezi toată discuția)
Aviz de functionare ingrid35 ingrid35 Buna ziua ! o societate comerciala cu profil de activitate baruri si restaurante detine un aviz de functionare emis de primaria de care apartine cu program de ... (vezi toată discuția)