Buna ziua,
Am citit despre indemnizatia de concediu prenatal mi-am facut niste calcule dar nu se potrivesc cu ce voi primi efectiv.
De aceea va rog sa ma ajutati.
In ultimele 6 luni am avut ca venit brut 4 luni x 1612 lei si 2 luni x 1209 lei (s-a aplicat diminuarea de 25%). Au fost 131 zile lucratoare in cele 6 luni. La contabilitate mi s-a spus ca voi primi in luna septembrie 1035 lei pentru cele 22 de zile lucratoare pentru ca mi s-au retinut somajul, impozitul etc. Este corect? Eu credeam ca se va retine doar CAS de 63 lei si ma asteptam sa primesc 1200 lei. Daca am dreptate si este cazul sa fac contestatie imi puteti indica baza legala? Va multumesc!
In primul rand sunt 130 zile lucratoare: martie-23, aprilie-21, mai-20, iunie-22, iulie-22, august-22 (poate ati omis Rusaliile). Calculul este urmatorul: 8866 : 130 = 68,20 x 22 x 85% = 1275 - 63 (CAS) = 1212 lei. Acesta este venit neimpozabil care se plateste din FNUASS. Nu se retine somaj.
poti face in scris o contestatie la institutia unde lucrezi sau te poti adresa la I.T.M. din localitatea de domiciliu; dar cel mai bine ar fi ca mai intai sa discuti problema la institutia unde lucrezi, cu directorul economic si apoi cu directorul general.
mult succes.
Multumesc. Din experienta va spun ca nu se poate discuta in institutie. Contabila interpreteaza legile si conduce institutia dupa bunul plac. In majoritatea cazurilor cererile scrise sunt ignorate. Daca nu invoc legile clar nu voi primi niciun raspuns. Daca discut cu ea este in stare sa ma bruscheze si fizic. Fiind in luna a 8-a ... nu imi permit.
te inteleg perfect. eu am fost intr-un caz asemanator, cu o doctorita de familie care o inlocuia pe a mea si m-a impins, fiind gravida in luna a 6-a. noroc ca a fost o prietena cu mine si am facut plangere la colegiul medicilor.
din nefericire pentru d-na contabila a instituitiei publice ( ai mentionat reducerea de 25%), la orice sesizare depusa la registratura institutiei exista obligatia de a raspunde in termen de 30 zile ( sau 45 zile, nu mai stiu sigur). dar la ITM, exista o sectie parca care se ocupa special de conflictele de munca, asa ca, ca sa te scutesti de nervi, te rog fa direct o sesizare la ITM, dar daca se poate cu acte doveditoare, adica, daca ai cumva fluturasul sa il anexezi, sa se vada clar retinerile facute. si neaparat sa iti treci toate datele tale de identificare ale tale si ale intitutiei. de la itm vei primi un raspuns in scris la sesizare, dar nu vei fi chemata sa te confrunti cu contabila, ea va fi chemata separat, cu actele la control.
iti doresc succes, dar sa nu te dai batuta, sunt drepturile tale.
Concediu medical
Stefanaana
Buna ziua! Sunt insarcinata si am intrat in concediu medical din 18.07.2016 - 07.09.2016 boala obisnuita cod 01, din 08.09.2016 am intrat in prenatal cod 08. ... (vezi toată discuția)