avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestatie Ordin nr. 343 din 13/07/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestatie Ordin nr. 343 din 13/07/2010

Buna ziua,

Exista vreo posibilitate de a contesta acest ordin ? Metoda de calcul nu este corecta.

S-a vehiculat ca in Germania, Franta, Austria etc tot asa se face calculul. Asa este DAR la ei nu exista sisteme duale (centrale+RADET)

Cum as putea contesta acest ordin ca sa nu intre in vigoare aceasta aberatie ?

Va Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:01, 6 Februarie 2011
Teoretic se poate,practic necesita un efort major si cumulat al multor autoritati implicate ,care sa verifice exceptiile dvs si eventual sa solicite emitentului suspendarea intrarii in vigoare.
Initial ,solicitati punctul de vedere la ministerului responsabil,concret la aspectele pe care le apreciati si denumiti "aberatie"
nu cred ca este nevoie de un astfel de demers, nu pentru faptul ca nu ar trebui, ci pentru faptul ca trece sezonul rece pana incepeti demersurile ( sunt multiple si costisitoare) iar rezultatul lor, din punctul nostru de vedere ar fi 0. Daca sunteti parte dintr-o asociatie de proprietari, convocati de urgenta o adunare generala si hotarati cum repartizati cheltuielile cu agentul termic. Cei care se incalzesc de la Radet sa plateasca si cei care au centrale proprii sa nu plateasca decat spatiile comune incalzite. Cei care consuma sa plateasca consumurile ! acest lucru este reglementat prin lege 230/2007 si legea "bate" reglementarea ANRE.
Exista un ordin 483/2008 care spune foarte clar cine face repartizarea cheltuielilor in asociatii, pentru ca in nici un caz nu le face Radet sau ISTA sau primaria.Art 13 (2) Sarcina repartizãrii cheltuielilor în condiţiile alin.(1) revine utilizatorului, care va cuprinde cheltuielile în lista cu cheltuielile de întreţinere şi va transmite furnizorului un tabel centralizator cu defalcarea cantitãţilor şi a sumelor de platã pe consumatori pânã la data scadentã de platã a facturii.
Daca proprietarii care au centrale termice proprii isi izoleaza tevile care tranziteaza apartamentul si blocul nu are spatii comune incalzite, acestia ar trebui sa fie scutiti de la plata cheltuielilor cu agentul termic... se poate decide acest lucru in adunare generala si nimeni nu va contesta decizia luata...Aveti aici reglementarile Ordinului nr. 255/2006 Art. 12. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumurilor de energie termică ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună, se aplică tuturor proprietarilor de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.(2) Proprietarii de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, desprinse de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ori care au alte surse individuale de căldură montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi de achitarea contravalorii consumului de energie termică aferent instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul spaţiilor respective – coloane de încălzire – dacă asigură pe cheltuiala lor izolarea termică a acestora, în baza procesului-verbal de constatare întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari. Reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie termică tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare de izolare termică ale coloanelor de încălzire aferente apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din imobilul respectiv. Se consideră o izolaţie termică de bună calitate dacă între temperatura de la suprafaţa izolaţiei şi temperatura interioară a spaţiului respectiv nu există o diferenţă de temperatură mai mare de 0,5°C.
(3) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, aflaţi în situaţia de la alin. (2), nu sunt scutiţi de achitarea contravalorii consumului de energie termică pentru încălzirea spaţiilor comune - casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, holuri şi altele asemenea.
Art. 15. - Cota indiviză este cea stabilită potrivit actului de proprietate, după caz, prin contractul de vânzare-cumpărare, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie.
Bine inteles ca aceste ordine se dau si se abroga dupa cum bate vantul sau dupa cum vor ei, insa hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari este suverana in ceea ce decide. Pana la urma este "bucataria proprie" si nimeni nu are dreptul sa decida in numele lor. Statul (guvernul actual) vrea sa faca protectie sociala pe "spatele" proprietarilor cu centrale termice proprii si nu este drept sa fie asa. E o excrocherie legalizata, reglementata !
9. La articolul 12, alineatul (2) se abrogă.
10. La articolul 12, alineatul (3) se abrogă
Exact la ce faceti dumneavoastra referire alte solutii mai aveti ca sa putem contesta?
Multumesc.
Cred ca acum nu mai putem face nimic. Ordinul 343 si normele lui tehnice a fost publicat in M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010. Atunci nu am intreprins nimic. Acum este prea tarziu...
Faza este ca, cel putin in as. noastra una din conditiile de baza privind functionarea/calcularea costurilor cu incalzirea cu repartitoare de costuri, nu mai este actuala: pentru instalarea re. de costuri este necesar ca 80% din totalul apartamentelor din imobil/scara/bloc sa fie de acord cu instalarea acestora; intre timp majoritatea proprietarilor si-au montat centrale termice, astfel incat, cum spuneam, baietii au cam pierdut piata.
Deoarece avem mari probleme pe aceasta tema si noi, com. executiv a hotarat in ultia sedinta functionarea cu repartitoare de costuri (implicit cu respectarea O 3430) si discutarea in AG de luna viitoare a situatiei in sensul ca acolo unde conditia de 80% nu se regaseste, OUT cu repartitoarele. De altfel de multa vreme se tot recomanda: un imobil/un singur sistem de incalzire, dar la noi tranzitia este luuunga! Pana una-alta proprietarii cu CT nu au achitat costurile cu incalzirea, totul se sparge in capul asociatiei, bate vantul in legislatie ca la Polul Nord (ma rog, se spune ca la Polul Sud este mai tare), fac si ei cum ii mana interesul. Ca se baga peste asociatii ca in curtea lor - not problems!
Daca vreti sa respectati legea.....doar daca vreti s-o respectati, atunci nu-i nimic mai simplu decat de a intreba la ANRSC ce se face in cazul in care raman atat de putini proprietari care nu si-au pus CT si au ramas pe repartitoare. Cu oamenii astia ce se intampla? Ii dau ceilalti afara din bloc pe motiv ca nu vor sa-si monteze CT sau sunt lasati sa-si masoare caldura in continuare pe baza de repartitoare?
Mda, majoritatea democratica a celor cu CT!

Eu am pus asemenea intrebare la ANRSC si mi s-a raspuns ca cei care raman conectati la sistemul de incalzire centralizata si au repartitoare, isi vor masura in continuare caldura cu repartitoarele.

Alte discuții în legătură

Cum pot elimina legal plata agentului termic din tevile ce traverseaza apartamentul? gev gev Buna ziua, Din cauza unor anomalii mari la plata caldurii in iarna care a trecut, anul acesta ne-am montat centrala de apartament, urmand ca spre ... (vezi toată discuția)
Marirea suprafetei utile cu suprafata balconului inchis ... adelinaene adelinaene Se poate mari cota parte indiviza a proprietarilor care au inclus in suprfata utila a apartamentului si balconul prin inchiderea acestuia cu structura termopan ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)