avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Copil pe bicicleta accidentat pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Copil pe bicicleta accidentat pe trecerea de pietoni

Buna ziua,

In seara zilei de 26 August 2010, odata ajuns la volanul masinii mele in dreptul unei treceri de pietoni o fata de 13 ani pe bicicleta a navalit pe trecere din spatele unui grup de pietoni care tocmai trecusera (in sens contrar celui de deplasare al fetei). Aveam viteza mica, maxim 30 km/h, asa ca am franat si oprit imediat, fata a intrat cu bicicleta in aripa mea dreapta provocand acesteria o mica indoitura si cazand in urma impactului in directia opusa masinii mele. S-a ridicat imediat zicand ca nu are nimic, dar tinandu-se totusi cu mina de piciorul drept. Bicicleta nu parea sa fie nici ea afectata, in afara de o pedala usor indoita reparata pe loc de unul din prietenii fetei (erau mai multi pusti pe biciclete).
A venit SMURD-ul si vazand ca fata acuza o usoara durere la genunchi, a dus-o la spital. Eu am ramas timp de o ora sa astept Politia, dupa care i-am contactat telefonic si mi s-a spus sa vin la Udriste sa dau o declaratie. Am insotit apoi Politia la locul accidentului pentru masuratori, dupa care m-am deplasat la spital unde fata a dat la randul ei o declaratie Politiei.
Dimineata m-am prezentat din nou la Udriste la solicitarea politistilor, care mi-au inmanat actele si dovada de reparatie a avariei masinii.
Am fost contactat recent de tatal fetitei, in ideea de a ajunge la o intelegere. Fata nu a fost spitalizata, a beneficiat doar de ingrijire la domiciliu, din pacate inca nu stiu pentru cate zile dar incerc sa aflu.
As dori sa stiu daca in cazul unui proces pot fi declarat vinovat de acest accident, iar in cazul in care zilele de ingrijire medicala ale fetei nu depasesc numarul de 10 daca are rost sa ma mai tem de o eventuala plingere penala si de efectele adverse ale acesteia.
De fapt, ma intereseaza sa stiu la ce sa ma astept in cazul unui eventual proces cauzat de o plingere din partea parintilor fetei. Nu doresc sfaturi referitor la o intelegere cu acestia, este o varianta pe care o iau in calcul dar nu vreau sa ma arunc orbeste la o intelegere fara sa stiu ce risc daca nu o fac.

Cu multumiri!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
florinl67, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:10, 12 Octombrie 2010
pentru a fi infractiune, numarul de zile de ingrijiri medicale trebuie sa fie mai mari de 10 zile; in functie de concluziile expertizei, poate fi culpa d-voastra exclusiva in producerea accidentului sau culpa comuna ; in functie de nr. de zile de ingrijiri medicale, fapta poate fi incadrata in dispozitiile art. 184 alin.3 cod penal si puteti raspunde ptr. savarsirea acestei infractiuni.
avocat Cristina Popescu
Va multumesc pentru raspuns!

As dori totusi sa stiu in cazul in care fetei nu i s-a eliberat certificat medico-legal, sau exista certificat dar pentru mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale, sa inteleg ca o eventuala plingere a parintilor fetei nu va avea vreun efect negativ asupra mea? Ce ar putea pretinde de la mine intr-un astfel de caz, la un eventual proces?

In alta ordine de idei, fata nu poate fi considerata pieton ea fiind pe bicicleta in acel moment, motiv pentru care nici nu mi s-a retinut permisul de catre Politie.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
florinl67, utilizator
In situatia in care persoana accidentata va beneficia de un numar mai mic de 10 zile de ingrijiri medicale,familia acesteia va poate actiona in judecata, numai in pretentii(art.998-1000 c.civ.)pentru a va solicita in masura in care le va dovedi cu probe,pretentii legate de ingrijirea ,recuperarea,medicatia acesteia.
Numai in masura in care acestea vor fi dovedite.
In aceasta situatie nu poate fi inceputa urmarirea penala.
Multumesc mult pt. raspuns!

Le-am dat deja 100 de ron pentru medicamente inca de la spital (dupa ce a fost luata declaratia fetei de catre politie) din proprie initiativa si fara vreun act, desi nu ma consider deloc vinovat de accidentul produs, doar din compasiune pt. fata. Contuzia a fost minora, am mai sunat eu intre timp de vreo 2 ori sa ma interesez. Voi afla in seara asta sper, daca exista certificat medico-legal si de cat timp a fost nevoie de ingrijiri.

O seara buna!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
florinl67, utilizator
Deocamdata asteptati sa vedeti cate zile de ingrijiri medicale i se acorda de catre serviciul de medicina legala . In functie de aceasta veti sti cum sa procedati mai departe . Desi , trebuie sa stiti un lucru , bicicleta are regim ca si orice alt vehicul iar culpa probabil va fi comuna . Insa trebuie vazut si verdictul dat de politia rutiera si/sau cel oferit de expertiza .
Orice suma pe care o remiteti parintilor minorei sa fie in fata unui notar iar acestia sa dea astfel declaratie ca nu vor mai avea pretentii de la dvs .

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Penal sau civil maxxwollf maxxwollf In urma unui accident suferit pe trecerea de pietoni m-am ales cu ambii genunchi loviti zdravan si alte cateva vanatai. Datorita faptului ca soferul implicat ... (vezi toată discuția)
Bună ziua - despăgubiri după accident rutier Mario alexandru Mario alexandru Acum 2 luni am avut un accident rutier,menționez ca eu eram pe bicicleta având verde la semafor și doamna care ma accidentat avea roșu la semafor și pe ... (vezi toată discuția)