Am in proprietate doua cladiri,a doua cladire e inchiriata in intregime unei firme ca sediu de firma in baza unui contract de inchiriere incheiat in forma scrisa si inregistrat la organul fiscal din localitate.Se plateste impozitul majorat pentru a doua cladire incepind cu anul 2005 pina in iunie 2010? Scutirea de impozit majorat se aplica numai daca cladirea e inchiriata persoanelor fizice nu si pentru persoane juridice?#-o
pana la 30.06.2010, in cazul celei de a doua cladiri inchiriate , chiar si catre o persoana juridica ( inchirierea cu contract inregistrat la fisc ) nu se datora impozit majorat de catre persoana fizica - proprietar .
De la 01.07.2010 nu mai are importanta daca cea de a doua cladire este sau nu inchiriata.
Se plateste impozit majorat, cu exceptia prevazuta ( succesiunea legala )
Multumesc pentru ajutor.Ieri am fost informat de la Biroul impozite si taxe locale -ca datorez majorari la a doua casa, retroactiv din 2005 ,intrucit chiriasul a fost persoana juridica iar legea se refera numai la chirias persoana fizica
Ce pot face ?daca nu vor sa inteleaga legea numai cum vor ei!
inteleg ca este o casa , adica o locuinta cea de a doua proprietate
Va intrebam acest lucru, deoarece pana la 30.06.2010 numai cladirile cu destinatie de locuinta erau impozitate majorat .
Abia de la 01.07.2010 s-a eliminat ideea de " locuinta " si au spus generic : " cladiri "
OK, plec de la premisa ca si a doua casa e locuinta ; atunci consider aplicabil urmatorul text din cod :
Regula de impunere spunea asa ( pana la 30.06.2010 ) : cea de a doua cladire cu destinatie de locuinta se impoziteaza supimentar , daca nu este inchiriata :
ART. 252
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a) cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
Cum vedeti, codul fiscal nu distinge cui sa fie inchiriata : unei persoane fizice sau unei persoane juridice .Exceptia actioneaza doar in cazul inchirierii .
Daca nu distinge,inseamna ca nu are importanta calitatea persoanei .
Acum : ce inseamna"inchiriat "?
Norme :
36. Sunt considerate ca fiind închiriate numai acele clădiri utilizate ca locuinţă pentru care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) proprietarul, în calitatea sa de locator, are contract de închiriere încheiat în formă scrisă;- aveti asa ceva
b) contractul prevăzut la lit. a) este înregistrat la organul fiscal competent în scopul stabilirii veniturilor din cedarea dreptului de folosinţă a bunurilor, în condiţiile legii;
--- aveti asa ceva
c) locatarul nu poate fi membru al familiei locatorului; prin familie, în sensul prezentei litere, se desemnează soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi. Această condiţie nu se urmăreşte în cazul în care clădirea utilizată ca locuinţă se închiriază unei persoane juridice.
Cum interpretez acest punct c) ?
Daca acea a doua casa ar fi inchiriata unui membru de familie, atunci exceptia nu se aplica
In schimb, daca persoana juridica , prin asociatii sai,are o legatura de familie cu proprietarul, exceptia se aplica .
Prin urmare, atat timp cat codul, cum am aratat, nu distinge calitatea persoanei iar normele intaresc ideea ca pana si inchirierea catre persoana juridica ruda cu proprietarul este luata in considerare, cred ca aveti temei suficient sa contestati decizia de impunere din anul 2005.
Textele legale de mai sus sunt cele in vigoare pana la 30.06.2010
Insa, de la 01.07.2010, intradevar, nu mai exista exceptia , prin urmare, de la acea data impozitul va fi majorat .
---
m-as bucura sa ma tineti la curent cu demersul dvs