avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit suplimentar pe proprietati
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit suplimentar pe proprietati

Buna ziua,

Am, impreuna cu sotia, mai multe proprietati detinute in co-proprietate 50-50%.
In noile conditii legale, desi nu detinem 100%, fiecare se considera o proprietate aparte si suntem impozitati suplimentar 65%, 150%, 300%.

In aceste conditii am 2 intrebari:
1. La un moment dat citisem despre o prevedere legala care scutea de la impozitul suplimentar persoanele care au contract de chirie pe aceste proprietati. In ce perioada a fost valabila aceasta scutire? (una dintre proprietatile noastre a fost inchiriata constant dar totusi n-ea venit de plata majorarea de impozit din 2006 pana la zi - este cumva necesar sa le duc o copie dupa contractul de inchiriere inregistrat?)
2. Ce pot face pentru a limita impactul acestei cresteri de impozit? Donatia intre soti a jumatatilor pentru a limita numarul de proprietati ale fiecaruia nu pare o solutie viabila avand in vedere taxele notariale prohibitive care depasesc valoarea impozitului.


Va multumesc,
Claudiu Constantinescu
Cel mai recent răspuns: Claudiu_Constantinescu , utilizator 11:18, 27 Martie 2012
Nu are nici o legatura faptul ca inchiriati a doua sau alta proprietate. Oricum acest venit din inchiriere se declara la AFP locala si la CASS si se achita pe el 16% respectiv 5,5%.Atentie cu plata acestora.
Ceea ce spuneti dvs. este impozit local pe proprietate care se achita la Primarii. Din pacate nu veti beneficia de nici o scutire.De scutire beneficiaza cei care au certificat de revolutionar sau veteranii. Daca detineti proprietatile cu sotia nu conteaza cat este cota pe fiecare, oricum se achita de amandoi impreuna pe proprietate.



Conform Codului fiscal , Titlul IX, art 252 , pana la 01.07.2010 majorarea impozitului pe cladiri- datorat de persoanele fizice- era astfel reglementata:

Art. 252: Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1)Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a)cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 50% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 75% pentru cea de-a treia clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
d)cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(1-1)Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(2)În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.
(3)Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului"

Incepand cu 01.07.2010 acest articol a fodst modificat de OUG 59/2010 astfel :
(1)Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a)cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b)cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c)cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2)Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(3)În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
(4)Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

*) Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă este 31 decembrie 2010.
Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru diferenţele rezultate, beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010."

In consecinta pana la 01.07.2010 impozitul datorat pe cladirile inchiriate nu vi s-a majorat(sau asa trebuia), incepand cu 01.07.2010 vi s-a calculat majorat dar si cu alte cote de majorare.

Cod fiscal in vigoare pe anul 2012 si arhiva (2011,2010 ...):
[ link extern ] !/
Va multuimesc pt raspuns.

Imi puteti da si o idee despre cea mai simpla si necostisitoare cale de a trece o proprietate 100% numai pe numele unuia dintre soti?
As vrea sa evit sa avem fiecare cate 4 jumatati si sa trec la situatia in care ramanem cu cate 2 dar in proportie de 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod fiscal carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cand a intrat in vigoare art. 252 din codul Fiscal ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire aflata in proprietate adipir adipir Cum se calculeza impozitul anual pe cladiri, in urma noii legislatii ,prin impozitarea celei de-a doua locuinte aflata in proprietate. Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Impozite lilianaG lilianaG o idee va rog despre taxa pentru a 2 a proprietate merci!! (vezi toată discuția)