avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata prenatal

buna seara...as dori sa stiu daca cei de la asigurarile sociale imi vor plati direct intr-un cont pe care il transmit prenatalul sau daca banii pt acest concediu ajung la patronul meu si daca abia dupa acest pas ajung in contul meu?#-o

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: anamariaholban , utilizator 19:44, 6 Octombrie 2010
1. OUG158/2005 spune:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Prezentati certificatul medical angajatorului care il calculea si il plateste si apoi va recupera banii de la CJAS. Asta este problema angajatorului si nu a dvs.
3. Daca nu vi se platesc certificatele medicale sesizati CJAS, conform textelor de lege aratate mai sus.
va multumesc pentru raspuns. o seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediu medical raluk_cream raluk_cream Sunt insarcinata in 6 luni si sunt in concediu medical de la inceputul lui ianuarie.Pe luna respectiva angajatorul nu mi-a dat banii pe concediu medical.Imi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical soricanicoleta soricanicoleta pentru zilele de concediu medical platite din fnuass , societatea este obligata sa-i plateasca salariatului inainte de a incasa suma sau poate numai dupa ce ... (vezi toată discuția)