avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general In ce ordine se sting creantele fiscale?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

In ce ordine se sting creantele fiscale?

Este vorba despre un PFA care inregistreaza restante catre ANAF constand din creante fiscale principale cat si creante accesorii. In cazul in care se plateste doar partial datoria, ANAF-ul in ce ordine stine obligatiile fiscale deoarece daca platile partiale le scade din penalitatile de intarziere atunci(avand in vedere faptul ca datoria este foarte mare) respectivul PFA nu va mai ajunge sa "scape" de creantele principale.
Mai mult, in actuala reglementare a CPF odata cu modificarile ce i s-au adus am constata ca mai nou pe langa dobanzi s-au introdus si penalitatile de intarziere. In aceste conditii, daca exista datorii vechi de prin anul 2007, dobanzile si penalitatile prevazute in actuala reglementare se vor calcula retroactiv sau de la data intrarii in vigoare a actului normativ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 23:34, 10 Noiembrie 2010
Buna seara. Cred ca vorbiti de debite fiscale nu de creante fiscale.
Greu va fi sa intelegem cum sting ei platile cu debitele dar in mod clar sting prima oara dobanzile si penalitatile de intarziere si apoi debitele.
cod procedura fiscala
Art. 115
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacă un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală principală pe care o stabileşte contribuabilul sau care este distribuită, potrivit prevederilor art. 114, de către organul fiscal competent, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:

a) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat o eşalonare la plată, precum şi dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată în luna curentă din grafic sau suma amânată la plată, împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată pe perioada amânării, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlineşte în luna curentă, precum şi obligaţiile fiscale curente de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate;

b) obligaţiile fiscale principale sau accesorii, în ordinea vechimii, cu excepţia cazului în care s-a început executarea silită, când se aplică prevederile art. 169 în mod corespunzător. În cazul stingerii creanţelor fiscale prin dare în plată se aplică prevederile art. 175 alin. (41).

c) sumele datorate în contul următoarelor rate din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşalonarea, până la concurenţa cu suma eşalonată la plată sau până la concurenţa cu suma achitată, după caz, precum şi suma amânată la plată împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere datorată pe perioada amânării, după caz;

d) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea contribuabilului.

(2) Vechimea obligaţiilor fiscale de plată se stabileşte astfel:

a) în funcţie de scadenţă, pentru obligaţiile fiscale principale;

b) în funcţie de data comunicării, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de organele competente, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii;

c) în funcţie de data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil.

(3) Pentru debitorii care se află sub incidenţa Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, ordinea de stingere este următoarea:

a) obligaţii fiscale cu termene de plată după data deschiderii procedurii insolvenţei, în ordinea vechimii, cu excepţia celor prevăzute în planul de reorganizare confirmat;

b) sume datorate în contul ratelor din programele de plăţi ale obligaţiilor fiscale, cuprinse în planul de reorganizare judiciară confirmat, precum şi obligaţiile accesorii datorate pe perioada reorganizării, dacă în plan s-au prevăzut calcularea şi plata acestora;

c) obligaţii fiscale datorate şi neachitate cu termene de plată anterioare datei la care s-a deschis procedura insolvenţei, în ordinea vechimii, până la stingerea integrală a acestora, în situaţia contribuabililor aflaţi în stare de faliment;

d) alte obligaţii fiscale în afara celor prevăzute la lit. a) - c).

(4) Organul fiscal competent va comunica debitorului modul în care a fost efectuată stingerea datoriilor prevăzută la alin. (1), cu cel puţin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligaţiilor fiscale.

----
creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a)=impozite, taxe, contribuţii şi a alte sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat, ....., denumite creanţe fiscale principale;

-----
nu se aplica retroactiv
Buna ziua ,


1. As vrea sa va intreb daca exista posibilitatea ca societatea (contribuabilul ) sa aleaga sa plateasca mai intai obligatia principala fara majorari si dobanzi .


2 Am facut plati numind ce impozit platesc dar niciodata nu mi s-a comunicat cat din acea suma reprezenta obligatia principala si dupa suma care o am de plata in prezent cred ca se stingeau mai intai majorarile si dobanzile (cum pot afla exact ?) astfel incat obligatia principala era in continuare generatoare de dobanzi .

Pot cere incepand din iulie 2009 sa se faca redistribuirea acestor sume pentru obligatia principala si recalcularea majorarilor ?

3. In ce conditii se poate obtine scutirea de la plata majorarilor ?


4. Am primit in decursul timpului mai multe somatii , unele au fost deja achitate .

5.Societatea nu a avut datorii niciodata pana la momentul acestei crize financiare . Ma poate ajuta ?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Iael, utilizator
Buna ziua
1. Nu .Platile se fac in contul unic , iar distribuirea cf art de cpf de mai sus
2. Puteti consulta fisa pe platitor a firmei si acolo se vede modul in care sunt generate accesorii si modul de stingere al acestora .
3. Este o ordonanta (ordin ) de esalonare . Nu am acum acces la un soft legislativ . Revin maine .
4. Somatiile este bine sa fie achitate , pentru ca dupa somatie , in caz de neplata urmeaza executarea silita cu poprirea conturilor bancare si ... este cel putin neplacut .
Pentru toate obligatiile bugetare, mai putin TVA , accesoriile sunt incluse in debit. Pentru TVA exista un capitol distinct de obligatia principala unde sunt evidentiate accesoriile. Daca nu ati facut-o pana acum, incercat sa studiati o fisa pe platitor si veti intelege mai bine decat pot eu sa va explic. Vorbesc de obligatiile care apar la o PFA cu CIF pe fisa pe platitor ( care este platitor de TVA si are si salariati). Sau care apar la oricare alta societate comerciala.
Rezulta ca atunci cand achitati o suma la Bugetul de stat - ea este repartizata (automat, prin program) sa stinga proportional obligatiile neachitate in contul bugetului de stat (impozit salarii, impozit profit, impozit dividende - pentru toate se ia in considerare soldul neachitat care include si accesoriile, cum am spus mai sus).
Legat de aplicarea retroactiva a legii : cum vad ca sunteti jurist, presupun ca stiti dinainte raspunsul la intrebare : legea priveste numai pentru viitor. Daca cititi cu atentie legea , veti vedea ca penalitatile de intarziere care au fost reintroduse (dobanzile erau si inainte) au o baza de calcul diferita, pornind de la 2 situatii posibile. In ambele situatii se vorbeste de sume neachitate / sold restant in vigoare. Adica la data intrarii in vigoare a legii de modificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea stingerii obligatiilor fiscale m_nitu m_nitu Buna dimineata! De curand am avut un control fiscal in urma caruia a fost emisa o decizie de impunere cuprinzand obligatiile fiscale pe categorii impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Ordinea stingerii datoriilor nitmar nitmar Conform noului cod fiscal se sting mai intai creantele principale in ordinea vechimii si apoi accesoriile; dar daca anterior modificarilor din codul fiscal ... (vezi toată discuția)
Cum se incaseaza impozitele si taxele locale ioanacatanas ioanacatanas Ordinea incasari datoriilor catre bugetul local. Cum se incaseaza impozitele si taxele datorate catre bugetul local daca am o amenda din 2010 si impozitul pe ... (vezi toată discuția)