avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Sã redescoperim - România
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Sã redescoperim - România

[ link extern ]

Bicaz Chei filmare aeriana
Impresionant!

Știați ca ...

Un sfert dintre noii studenţi la informatică de la Oxford sunt români?

Un sfert dintre viitorii studenți admiși la secția de informatică la Oxford sunt din România, relatează Digi 24. Din toamnă, 6 din cele 23 de locuri de la secția de computer-science vor fi ocupate de elevi români, care au reușit să bată concurența de 10 pe un loc de la prestigioasa secție. Performanţele elevilor olimpici din România i-au impresionat atât de tare pe englezi, încât i-au declarat admişi înainte de a da bacalaureatul.

Paul este geniul din Maramureș pe care se bat șase mari universităţi din lume?

Paul este expert într-o materie care nu se predă la școală. Paul Draghiş, elevul băimărean ce a obținut numeroase medalii de aur şi argint la olimpiadele internaționale de astronomie şi astrofizică, a fost acceptat la şase universităţi de prestigiu din lume. El va studia, din toamnă, la Universitatea Stanford. Interesant este faptul că cele două materii nu se predau în şcolile din România, decât în centrele de excelență.
Toate cele şase universităţi la care şi-a trimis CV-ul l-au acceptat. Trei dintre acestea sunt în Marea Britanie, UCL, Manchester şi Nottingham, Jacobs University din Germania, Bremen şi altele două în SUA, Stanford şi Purdue University. "Recunosc, a fost o surpriză pentru mine că am fost acceptat în aşa de multe locuri. Mă aşteptam să fiu acceptat la mai multe, dar nu chiar la toate", spune el. Totuşi, s-a decis să plece în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Stanford.

Româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft?

România a dovedit că este un lider în tehnologia informaţiei şi româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din toată lumea, a declarat Bruce Andrews, adjunctul secretarului pentru comerț din cadrul Departamentului Comerţului din SUA, în cadrul Summit-ului regional de securitate cibernetică de la Palatul Parlamentului.

Un "ilustru necunoscut" roman, Ioan MORARU este laureat al Premiului Nobel?

Oare stiati ca Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru pace din anul 1985, a fost singurul român care a câştigat un Nobel pentru ţara sa, traind aici aproape in anonimat toata viața?

DA, DIN PACATE, CU TOTII AM FOST CONTEMPORANI CU UN MARE ROMAN, FARA MACAR SA FI AUZIT DE EL!

În 1985, românii trăiau în plină ”epocă de aur” impusă de regimul Ceaușescu. În ciuda alimentelor date pe cartelă, a întreruperilor repetate de curent electric, a lipsei căldurii din apartamente, Ceauşescu spera în acea perioadă să obțină Premiul Nobel pentru Pace .Se făcuseră toate demersurile în acest sens. În acest context, decernarea premiului era aşteptată cu mare interes de clasa conducătoare. Și, surpriză! România câştigă, într-adevăr, Premiul Nobel! Şi încă o surpriză: nicidecum Nicolae Ceaușescu! În acel an Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizaţiei "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (în traducere: "Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear").
Trei persoane erau liderii acestei organizaţii mondiale: un rus, un american şi un român! Nu era un român emigrant, care fugise din România, ci un român care trăia în România condusă de Nicolae Ceauşescu. Numele său este Ioan MORARU şi, spre jena naţiunii noastre de atâtea ori nerecunoscătoare, a rămas încă (şi astăzi, după eliberare!) un ilustru necunoscut printre compatrioţii săi. După ce a primit celebra distincție, a intrat rapid într-un con de umbră.
Ioan Moraru, un laureat Nobel în anonimat, a murit în 1989, doar cu trei zile înainte de 22 decembrie. Premiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo în 1985 l-a împărțit cu doi colegi: un rus şi un american. Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS şi Bernard Lown, din SUA. Dintre cei trei, Moraru a fost singurul despre care nu s-a știut nimic în ţara sa în acel an, ceilalți doi fiind, evident, ovaţionaţi de compatrioți. Cei trei se cunoșteau din anii '60 şi, numai LA INITIATIVA LUI MORARU, ei au decis să înfiinţeze o organizaţie mondială pentru prevenirea războiului nuclear
Ioan Moraru s-a născut în 1927, la Dârlos, lângă Mediaș, cei de aici fiind printre puţinii români care ştiu că un sătean de-al lor a luat marele Premiu Nobel.

Povestea craiovencei de la Oxford care ar putea revoluţiona medicina

Monica Enescu este o tânără din Craiova, ce se ocupă în prezent cu finalizarea doctoratului în imagistică medicală la Universitatea Oxford. Ea şi-a propus să găsească o soluţie pentru a ajuta bolnavii de cancer, iar pentru a face acest lucru, lucrează în cadrul unui proiect ce are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii, potrivit informaţiilor publicate de site-ul Ligii Studenților Români în Străinătate.Enescu face parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocupă rolul inginerului. În cadrul proiectului, rolul ei este de a modela matematic tumorile şi de a propune soluţii software în scopul analizei optime a imaginilor.
În noiembrie 2009, s-a angajat la centrul de imagistică medicală al KU Leuven, Belgia unde a lucrat la o cercetare fundamentală pentru prelucrarea imaginilor medicale.
Monica Enescu se gândeşte cum să inventeze un algoritm care să detecteze tumorile mai bine decât medicii.

P.S. Poate ca aceasta postare trebuia pusa in subiectul "Stiati ca...?", dar, cum vad ca acest subiect nu a mai fost deschis de multa vreme, m-am gandit ca a redescoperi Romania, inseamna a redescoperii si oamenii ei.
TransRarau 2015
[ link extern ] /
24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și econunirea-principatelor-romaneomică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunaalexandru-ioan-cuzarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, după care se retrage în Bucovina. În timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii îndeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale însa, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, el a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

Sursa [ link extern ] /

Reţetă de excursie în mijlocul naturii, într-un loc sălbatic uimitor: Cuibul Corbului, satul de vacanţă cu case vechi de 100 de ani

In Munţii Trascău, la o altitudine de 900 de metri, a fost construit un inedit complex turistic ale cărui clădiri provin din satele moţilor din zonă, dezmembrate şi reasamblate într-un loc cu o privelişte de vis.

În comuna Sălciua din judeţul Alba, la o altitudine de 900 de metri, în Munţii Trascău a fost construit un sat de vacanţă unic în România: Raven’s Nest sau Cuibul Corbului. Ideea amenajării satului aparţine unor antreprenori din Cluj-Napoca, iar deschiderea pentru turişti este programată la începutul verii acestui an. Ansamblul se află în satul Sub Piatră, la 70 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca şi 90 de kilometri de Alba Iulia. Satul se află în apropierea rezervaţiei Cascada Vânătarele Ponorului, la o diferenţă de nivel de aproximativ 400 de metri de Sălciua de Jos. Zona în care a fost amenajat este asemănătoare unui crater vulcanic, înconjurată de versanţi care o protejează de vânturi. Localnicii povestesc despre acest loc ca unul în care se aflau şi se mai găsesc şi astăzi cuiburi de corbi, motiv pentru care a fost aleasă denumirea respectivă. „Raven’s Nest sau Cuibul Corbului vine ca o gură de aer proaspăt de munte pentru turismul românesc. Este amplasat într-o locaţie de poveste, la poalele masivului Bedeleu. Este un ansamblu de case cu arhitectură rurală transilvăneană care îmbină confortul cu o atmosferă de basm într-o oază de linişte şi relaxare în inima Transilvaniei. Suprafaţa totală a proprietăţii este 6,5 hectare“, spun reprezentanţii proiectului.


CASELE, CĂUTATE ÎN SATELE MOŢILOR Investitorul a demarat proiectul în anul 2011, când a început să achiziţioneze terenuri în zona respectivă, dar şi case vechi şi şuri. Ulterior, a transportat casele şi şurile în satul de vacanţă unde le-a reasamblat şi restaurat pentru a putea să găzduiască turişti dornici de aventuri. Căsuţele şi structurile din Cuibul Corbului au 100-130 de ani vechime, fiind achiziţionate din sate din munţii Apuseni, din judeţele Cluj şi Alba. Identificarea lor a durat aproape un an, perioadă în care unul dintre investitori a cutreierat satele şi munţii în găsirea clădirilor. Unele erau transformate în grajduri, altele erau lăsate în paragină şi doar o mică parte erau locuite. Arhitectura construcţiilor este cea clasică a zonei Munţilor Apuseni – acoperiş înalt cu pantă mare pentru scurgerea rapidă a zăpezii. Locuinţele au suferit unele modificări în timpul reconstrucţiei, însă cele mai multe din elementele tradiţionale au fost păstrate.

„Ne-am dorit să reproducem arhitectura transilvăneană din secolele XVIII-XIX, folosind tehnica tencuielii cu var şi colţi de cânepă. Pentru aceasta, m-am documentat îndelung, dar am consultat şi specialişti în acest domeniu“, a spus Adrian Păun, managerul proiectului din Munţii Trascău. Satul de vacanţă este format din trei case restaurate acoperite cu şindrilă, o sală de mese, bucătărie în formă de octogon legată de sala de mese printr-o terasă, un foişor de vară cu arhitectură hunedoreană prevăzut cu un cuptor şi mese. O şură tradiţională acoperită cu paie va găzdui recepţia complexului, respectiv locul unde se vor prezenta pentru cazare viitorii clienţi. Recondiţionarea şurii a fost destul de complicată, pentru că nu se mai găseşte tipul de paie folosit iniţal la acoperiş. Paiele tradiţionale folosite de oamenii locurilor provin de la aşa-zisul grâu de primăvară, ce în prezent nu se mai cultivă în zona Apusenilor. Construcţiile sunt făcute respectând tradiţia dacă. Forma octogonală a foişorului central respectă configuraţia aşezărilor dacice.

CAPACITATE DE CAZARE DE 30 DE PERSOANE Fiecare structură provine din clădiri vechi, care au fost dezasamblate şi reasamblate pe noua locaţie, mai puţin structura octogon. Pentru ca aceasta să poată fi ridicată, a fost nevoie de patru şuri vechi. Construcţiile sunt acoperite cu draniţă în două straturi (ţiglă din lemn de brad), care are o durată de viaţă de aproximativ 40-50 de ani. Capacitatea maximă de cazare a satului este de 30 de persoane. „Am înconjurat proprietatea cu un gard împletit din nuiele şi fân, iar la intrare am construit o poartă mare din lemn. Satul de vacanţă poate oferi cazare şi mâncare tradiţională românească pentru grupuri mici de 22-26 de persoane, în regim de circuit închis, cu rezervare directă de pe internet şi prin site-uri de turism“, a precizat Adrian Păun. Foto: cuibulcorbului.ro Cele mai multe dintre construcţii au peste 100 de ani vechime. Structura bucătăriei datează din 1896, structura de cazare „Trompeta“ – de la începutul anilor 1900, structura „Lăcrămioara“ a fost construită pentru prima dată la sfârşitul anilor 1800, structura „Măguri“ – de pe la mijlocul anilor 1900, iar şura acoperită cu paie, viitoarea recepţie are aproximativ 60-70 de ani.

CINEMATOGRAF ÎN AER LIBER PE MUNTE Pentru ca turistul să fie şi mai impresionat de spectaculozitatea locurilor, deasupra unor stânci din apropierea satului a fost amenajată o terasă de pe care se pot admira Munţii Trascău şi Apusenii pe o rază de zeci de kilometri. Tot aici se află şi un cinematograf în aer liber, proiectat special pentru nopţile calde de vară. Chiar dacă se află pe munte, la 900 de metri altitudine, într-o zonă pustie, complexul va oferi turiştilor toate facilităţile necesare petrecerii unui sejur cu totul deosebit: acces auto facil, energie electrică, apă curentă, internet, televiziune prin satelit. Toate elementele de mobilier din lemn simplu sunt originale, mobilier ţăranesc vechi, cumpărat de la săteni din diferite zone. Programele ce se vor oferi turiştilor sunt dezvoltate de o echipă de experţi din care fac parte istorici, instructori de sport în aer liber, ghizi montani, lucrătorii sociali dispuşi pentru a-i ghida într-o experienţă de neuitat. Totodată, turiştii vor avea ocazia să ia contact cu localnicii din zonă, să se implice în viaţa comunităţii locale pentru a le cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile, portul şi cântecul popular, mâncărurile tradiţionale, dar şi să se familiarizeze cu legendele şi basmele Transilvaniei în care se povesteşte despre zmei, zâne, corbi, dragoni, vampiri şi alte lucruri fantastice.

n zonă există multe posibilităţi de exploatat din punct de vedere turistic, care depăşesc cu mult timpul unui sejur „clasic“ de şase zile. Fauna locului este fascinantă, se întâlnesc urşi, mistreţi, râşi, cerbi, ciute, bursuci, prepeliţe, fazani, corbi, acvile. Pădurile sunt de fag, mesteacăn, carpen, molid, brad şi o paletă largă de vegetaţie montană şi premontană. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 900.000 de euro, de la teren până la achiziţionarea structurilor, strămutarea şi recondiţionarea lor, cumpărarea mobilierului, cât şi a elementelor moderne, electrocasnice, racordarea la energie electrică, internet. Puncte de interes turistic În apropierea satului de vacanţă se află Cascada de la Vânătările Ponorului, satul Sub Piatră şi peştera Huda lui Papară. Vânătările Ponorului reprezintă o formă de relief unică la noi în ţară. Aici se scurge în munte apa a trei râuri, urmând ca ea să treacă prin peştera Huda lui Papară până iese afară la sute de metri mai jos. Două pâraie se unesc în amonte şi, până în locul în care se pierd, formează nişte mici chei cu versanţi stâncoşi impunători, pictaţi cu dungi violete, de diverse dimensiuni, motiv pentru care locului i s-a dat denumirea de Vânătări.

Satul Sub Piatră şi Peştera lui Zamolxe (Huda lui Papară), în care se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa: 5 specii de lilieci şi peste 65.000 de exemplare. Satul Sub Piatră a fost, în mare parte, părăsit de localnici, dar a devenit un loc de pelerinaj turistic şi religios. Este amplasat pe Valea Morilor, la aproximativ cinci kilometri de centrul comunei. S-au construit case de vacanţă şi o pensiune modernă, în apropierea unei mănăstiri vechi de sute de ani şi a peşeterii Huda lui Papară. Amatorii de senzaţii tari pot urca pe un traseu marcat până pe Masivul Bedeleu, la peste 1.000 de metri altitudine. Valea Morilor este scurtă şi apare pe gura gigantică a peşterii Huda lui Papară. După un traseu plin de repezişuri şi cascade se varsă în Arieş după numai patru kilometri, coborând o diferenţă de nivel de 260 de metri. Alte atracţii turistice în zonă sunt: Peştera de la Groşi; Cascada Şipote; Rezervaţia Poarta Zmeilor (3-4 ore), Cetatea Colţeşti (7 km, peste masivul Bedeleu), Mănăstirea Ponor (2 ore), Rezervaţia Scăriţa-Belioara.

Cum se ajunge la Raven’s Nest Accesul la Cuibul Corbului se face pe DN75 Turda – Cîmpeni dinspre Cluj sau pe DN1 până în Aiud, de unde se intră pe drumul judeţean spre Buru (DN75), dacă se merge dinspre Alba Iulia. Tot de la Alba Iulia, accesul se poate face şi pe DN74 până la Cîmpeni, de unde se „coboară“ pe DN75 până la Sălciua, dar traseul este ceva mai lung. Din centrul comunei Sălciua, se urmează drumul ce traversează râul Arieş, iar apoi se urcă pe DC 104 asfaltat pe aproximativ 4,5 km, prin satul Dumeşti, până în vârful dealului. De la capătul asfaltului, se urmează drumul cu piatră deschis spre satul Valea Poienii. Ultima parte a drumului spre satul de vacanţă este mai dificilă, dar şi aici se poate urca cu o maşină obişnuită ca urmare a lucrărilor realizate concomitent amenajarea complexului.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Una pe zi! Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR E vorba de o melodie pe zi, incepand de azi, pentru frumoasele si distinsele noastre colege! Cu toata ... (vezi toată discuția)
La multi ani, tudorvaleriu! :) Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Eu iti doresc, prieten drag, Acum, c-ai mai trecut un prag, Sa-nceapa-a curge anii noi Nu inainte, ci 'napoi. :love: :luck: In buna traditie a ... (vezi toată discuția)
La multi ani mihail si gavril! eraz eraz [i]Un azur permanent in suflet si in gand![/i] La multi ani Mihai, Gabriela, ... :vishenka: Mihaela, Gabriel, ... :vishenka: (vezi toată discuția)