avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum intru in posesia unei carti de munca!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum intru in posesia unei carti de munca!

Buna seara. Va rog daca m-as putea ajuta in legatura cu o problema care a inceput sa ma depaseasca de aceea cer ajutorul vostru.

Parintii mei au divorat acum cca. 20 de ani, eu locuind la mama. Dupa terminarea liceului tatal meu mi-a oprit pensia de intretinere, eu dandul in judecata cand am intrat la facultate pentru a da drumu la bani, urmand si un recurs intre timp, atunci avand in jur de 20 de ani. Cheltuielile de judecata doar cu executor i-am primit, si cu toate ca m-am judecat cu el scoala refuza sa-mi de-a pensia cerand ajutorul unui executor pentru a intra in posesia ei, el fiind obligat sa-mi restituie si banii executorului.
Eu acum am cca.24 de ani si absovind facultatea si m-am inscris la masterul de probatiune.

Problema vine ca tatal meu e cadru didactic la o scoala generala, drept fapt beneficiez de reducere la camin. Tatal meu nu stiu din ce cauze refuza deoarece continui si la master, nu vrea sa-mi elibereze si interzicand in acelasi timp si personalului sa-mi elibere o adeverinta ca este cadru didactic titular la scoala respectiva pentru a o duce la inspectorat sa o semneze si dansii, si in acelasi timp nu doreste sa-mi de-a voie sa trag la xerox filele din cartea de munca in care reiese ca sunt fiul lui pentru a le legaliza.

Teoretic el mi-a spus ca masterul e o optiune de-a mea si nu-l priveste si asa trebuie sa-mi dea pana la 26 de ani pensie conform hotararii judecatoresti, aceasta nu il obligat sa-mi elibereze vreo adeverinta si nu am treaba cu cartea lui de munca, cu toate ca sunt fiul lui. El mi-a spus ca are pile si daca ma apropii de scoala la 50 m, poate sa cheme politia.

Mentionez ca dupa ce mama a divortat de el, el s-a recasatorit cu amanta si facand un copil, acum fiind divortat si de ea, ramanand si cu datorii la banci, etc.

Exista vreo lege care sa-mi permita sa pot intra ca fiu in posesia unei adeverinte si a cartii de munca a tatalui meu sau cel putin sa-mi legalizez ce-mi trebuie din ea pentru camin, de care am nevoie neaparat. Exista niste demersuri?

Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: ContSters140106 , utilizator 16:25, 11 Octombrie 2010
Conform decretului nr 92/1976 Art 4
Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat

Aveti dreptul legal a solicita oficial unitatii unde lucreaza tatal dvs eliberarea unei adeverinte
D-le George

1. Eu, daca as fi inspector general scolar al Inspectoratului Judetean Scolar l-as da afara din invatamant.
2. Nu ai nici o sansa sa sa obtii si nici... "dreptul legal a solicita oficial unitatii unde lucreaza tatal dvs eliberarea unei adeverinte", cum ai fost sfatuit.
3. Solutia este sa relatezi cazul tau inspectorului general scolar al Inspectoratului Judetean Scolar si sa soliciti de acolo sau prin intermediul lui adeverinta.
ynocentta a scris:

Conform decretului nr 92/1976 Art 4
Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat

Aveti dreptul legal a solicita oficial unitatii unde lucreaza tatal dvs eliberarea unei adeverinte

Si cum as putea intra in posesia filelor din cartea de munca, daca sunt fiul lui? Nu exista o modalitate legala? Inspectoratul nu poate face nimic? Am nevoie doar de fila in care este el mentionat ca titular, fila in care sunt mentionat ca fiul lui si fila actualizata la zi de scoala respectiva.

Ce sfaturi mi-ati putea da? Pot cere inspectoratului sa mi le dea legalizate?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
ContSters140106, utilizator
D-le George

Eu imi mentin punctul de vedere si uite de ce:

Art. 3. - (1) Certificatele şi adeverinţele se eliberează numai la cererea scrisă a persoanei sau a persoanelor îndreptăţite ori a mandatarului acestora şi numai în situaţia în care confirmarea, respectiv atestarea dreptului sau faptului, le privesc în mod direct.
Din: ORDONANŢÃ nr.33 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea eliberării certificatelor şi adeverinţelor de către autorităţile publice centrale şi locale

Ca si fiu nu intrii in cadrul persoanelor "indreptatite"

Re
Cartile de munca nu se tin la IScJ, ci la unitatea scolara unde functioneaza tatal tau. Legalizarile se fac la notar. De la unitatea scolara se face mentiunea, pe copii, conform cu originalul.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Darie Tudor, utilizator
Dovada legaturii de rudenie nu se face cu carnetul de munca ...Actele de stare civilă constituie mijloace de probă in dovedirea rudeniei (certificatul de nastere etc.)

Alte discuții în legătură

Pierdere diplome cazreal cazreal Buna ziua. Ma numesc Gabriel .Am pierdut diploma de 10 clase si certificatul de calificare de lacatus mecanic.Locuiesc in Spania si m-am inscris la un ... (vezi toată discuția)
Cine este angajatorul? Radamante Radamante Potrivit legii nr.128 din 12 iulie 1997(Art. 11. -(5) În învăţământul de stat, validarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice se face de ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca nika_nikaus nika_nikaus buna ziua acum 8 ani am plecat din invatamant, fara preaviz si fara sa imi dau demisia.Nici nu cred ca ar fi fost necesara, nefiind titulara pe un post si am ... (vezi toată discuția)