avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate/lauzie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate/lauzie

buna ziua.
sunt in concediu de crestere a copilului. fetita mea implineste 2ani in mai, iar in aprilie trebuie sa nasc.am cateva intrebari
1. care va fi valoarea concediului de lauzie?nu apuc sa lucrez nici o zi pana la nastere, am si studii superioare cum se cere in fisa postului. voi lua minimul pe economie pt studii superioare, adica 1200 lei?
2.care va fi valoarea indemnizatiei de crestere a copilului?
3. dupa prima nastere am beneficiat de la angajator de o prima de nastere in valoare de un salariu. acum va fi la fel?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:09, 8 Octombrie 2010
1. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

2. Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate pentru ca in acea perioada sunteti deja in CCC1.
3. Faceti o cerere angajatorului prin care solicitati sa se prelungeasca suspendarea CIM pana la implinirea varstei de 2 ani a celui de al doilea copil (anrxati si o copie dupa certificatul de nastere a copilului).
4. Mergeti la Primarie (unde ati depus dosarul pentru primul CCC) si depuneti copie dupa certificatul de nastere a copilului si completati cererea pentru CCC2.
5. Si pentru al doilea copil veti beneficia de prima de nastere.

multumesc mult pentru raspuns. un singur lucru nu am inteles, cum se calculeaza concediul de lauzie, acele zile dupa nastere obligatorii pana la ccc?
mi-a zis cineva ca as lua minimul pe economie. asta inseamna 1200 lei pentru studii superioare cum se cere in fisa postului?
1. In raspunsul meu, mai sus, am scris:
2. Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate pentru ca in acea perioada sunteti deja in CCC1.

2. Concediu de maternitate = sarcina + lauzie.
3. Asadar nu vetia avea nici concediu de sarcina nici de lauzie. Ambele se suprapun cu CCC1.
4. Dvs. veti trece din CCC1 in CCC2 fara a mai beneficia de concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei pt al doilea copil mirabela_podoiu mirabela_podoiu Buna ziua! Intrebarea mea este legata de aplicarea noii legi a indemnizatiilor. Sunt momentant in CCC 2 ani pana pe data de 12/07/2016 si voi naste din nou ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil. Sitz Sitz Buna ziua! Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs. Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai ... (vezi toată discuția)