avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiul militar = stagiu de cotizare si vechime in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiul militar = stagiu de cotizare si vechime in munca sau perioada asimilata?

In noua Lege privind sistemul unitar de pensii, la art.16(1a) se prevede: constituie stagiu de cotizare: -vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 01 04 2001. (conf.legii pensiilor nr.3/1977,art.20(2) lit a.stagiu militar constituia vechime in munca, la pensie). Deci, in art 16(1a) se recunoaste practic faptul ca stagiul militar... constituie vechime in munca. Dar conf.art.49(1) lit.c, tot din legea actuala, stagiul militar devine "perioada-necontributiva- asimilata stagiului de cotizare". Ce trebuie inteles?, ca armata indiferent cand ai facut-o, inainte sau dupa 01 04 2001, trebuia obligatoriu sa constituie stagiu de cotizare (vechime in munca) numai la pensia pentru limita de varsta cu toate ca practic ai muncit la stat?.Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:49, 11 Octombrie 2010
Totusi... :)
Aceleasi prevederi le regasim la art. 38, alin. (1), lit. c) si la art. 160, alin. (1) din Legea nr. 19/2000. Si cu toatea acestea, nu le-a interpretat nimeni in sensul ca perioada satisfacerii stagiului militar este vechime in munca. Aceasta perioada ramane stagiu asimilat stagiului de cotizare si potrivit legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Probabil aveti dreptate.Totusi...In legea pensiilor 19/2000 nu exista un art .16 in care sa se prevada clar: "constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii; a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 01 aprilie 2001". Aici, legiuitorul recunoaste practic faptul ca "armata constituie vechime in munca iar la art 166(2) schimba chiar in utilizarea salariului minim pe economie pentru calculul punctajului pentru perioadele care au constituit vechime in munca utila la pensie. Numai bine.
paul anghelea a scris:
Totusi...In legea pensiilor 19/2000 nu exista un art .16 in care sa se prevada clar: "constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii; a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 01 aprilie 2001".

Oare chiar nu exista? Haideti sa vedem diferenta dintre art. 16, alin. (1), lit. a) din noua lege si art. 160, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, despre care am scris in mesajul anterior.

Art. 16
(1) Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 01 aprilie 2001.

Art. 160
(1) Vechimea în munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la intrarea în vigoare a prezentei legi constituie stagiu de cotizare.

Intre cele doua prevederi nu este nicio diferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ulm (ucenicie la locul de munca) + stagiul militar,intra in calculul pensiei limita de varsta ??? ContSters192068 ContSters192068 Am facut Scoala profesionala de 3 ani la zi tip ULM (ucenicie la locul de munca) cu practica in uzina,intre anii 1971-1974, ani in care am primit bursa,apoi ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Armata ca vechime în munca Ignat Dan Ignat Dan Am făcut armata intre 1983 - 1985 .... un an jumătate. .. la mina ... Apoi am 16 ani de grupa I. Se trece armata ca vechime ? (vezi toată discuția)