Daca in timpul casatoriei 2 soti cumpara un apartament cu 35 mii euro si dupa un an il vand cu 45 mii.Achita creditul de 35 mii din banca si restul il folosesc sa cumpere o casa.
Dupa 5 luni de la cumpararea casei divorteaza. Unul vrea sa ramana cu casa
Ce se intampla cu restul de10 mii ce a fost adaugat pt acumpara noua casa?
Amandoi au dreptul la jumatate(5 mii) sau nu conteaza deloc la partaj ?
Multumesc.
Cei 2 soti au in principiu dreptul la o cota egala de contributie (50%-50%), insa din probele ce se administreaza in cauza este posibila retinerea unei cote majorate a unuia din soti.
La partaj, se evalueaza bunurile aflate in patrimoniul sotilor la data desfacerii casatoriei, neavand relevanta bunurile vandute sau instrainate sub orice forma.
Urmare a expertizelor care se efectueaza in cauza, instanta poate dispune impartirea casei in natura (cand acest lucru este posibil), atribuirea casei unuia din soti cu obligarea acestuia la plata sultei ce rezulta din evaluare in favoarea celuilalt sau sotii pot vinde imobilul, urmand sa imparta pretul.
Multumesc pt raspuns, dar dc unul vrea casa si celalalt nu, acea suma de 5 mii poate fi considerata ca sulta pt cel ce nu vrea casa ? (tinanad cont de faptul ca cei 10 mii rezultati din vanzarea primului apartament au fost folositi pt a cumpara a 2 a casa). Sau aceasta suma nu conteaza deloc?
regula la partaj bunurile se evalueaza si sulta se stabileste in functie de valoarea de circulatie actuala si cota de contributie a fiecaruia. in cazul Dvs., daca au contribuit 50%-50% si partile de comun acord stabilesc ca valoarea casei e de 10 mii euro (si deci nu mai e necesara expertiza de specialitate), atunci da, sulta in sarcina celui caruia i se atribuie casa e de 5 mii euro.
nu are relevanta pentru stabilirea cuantumului sultei de unde au provenit banii pentru casa. ar fi avut relevanta daca se discuta calitatea de bun - comun sau propriu, sau cota de contributie.