avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietari de apartamente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietari de apartamente

Buna ziua,
S-a ivit o problema mai complicata pentru noi si va rugam poate ne indrumati putin prin hatisul legilor si a interpretarii acestora.
Suntem 10 familii care locuim in 2 blocuri de locuinte construite inainte de 1989, in localitate rurala. Am fost initial chiriasi iar in anul 1992 fiecare si-a cumparat apartamentul in baza D-Lg.61/1990 si a HG 562/1991.
In autorizatia de construire a blocurilor au fost prevazute initial si magazii, care insa nu au mai fost construite deoarece blocurile au fost terminate chiar in toamna lui 1989 iar la revolutie au abandonat lucrarile si nu a mai raspuns nimeni pentru aceasta.
In baza Lg.18/1991 a fondului funciar, am depus cerere sa primim si teren in jurul blocurilor pentru a ne putea gospodari deoarece nu exista canalizare iar incalzirea este cu sobe si avem nevoie de cel putin o magazie de lemna si wc.
Nu am primit niciun raspuns la cerere insa pe terenul din spatele blocurilor de aprox.800 mp total, fiecare si-a construit o anexa si wc, desi nu eram proprietari pe teren iar pana in prezent nu am avut nicio problema.
Acum, actuala conducere a primariei ne-a spus ca terenul pe care sunt amplasate blocurile precum si imprejurul lor (in fata si spate total 1500 mp), este in domeniul privat al comunei, iar locatarii (proprietari ai apartamentelor) trebuie sa concesioneze acest teren.
Nu ne-a spus in baza carei legi ne poate obliga sa concesionam terenul pentru a putea folosi in continuare apartamentele.
De ce in baza legii fondului funciar nu am primit teren in jurul blocului cum au primit cei ce aveau construite case pe terenuri ce nu le apartineau si au primit pina la 1000 mp fiecare?
Ne pote impune sa concesionam la un anume pret, sau scoate la licitatie concesionarea acestui teren, sau suntem la mana consilierilor locali care vor hotari ce pret sa platim?
Daca nu putem sau nu vrem sa concesionam terenul, ce masuri poate sa ia impotriva noastra, ne inchide intrarea in bloc?
Intrarea in apartamente este prin spatele blocurilor iar situatia cu lipsa canalizarii si incalzirea cu sobe persista si acum, fiind nevoie de wc in curte.
Noi nu am primit nici teren ca cei din sat pentru a ne gospodari, dar nu suntem nici ca cei de la oras, care desi sunt proprietari de apartamente nu i-a obligat nimeni sa concesioneze terenul pentru a putea intra in cladirea pe care au cumparat-o in baza legii.
Multumim anticipat!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:18, 10 Octombrie 2010
Concesionarea acelui teren din jurul blocului cred ca este o solutie buna pentru dumneavoastra. Se poate concesiona tuturor conform cotei indivize de proprietate la un pret modic si cu plata acestuia anual asa cum se plateste impozitul pe apartament. Sa zicem ca platiti acum 100 lei/an impozit pe apartament iar dupa concesionare o sa platiti 110 lei/an. avantajul dumneavoastra este ca sunteti sigur pe toata durata concesionarii ca puteti sa folositi terenul, sa construiti anumite utilitati acolo impreuna cu vecinii.
Altfel, daca se mai schimba conducerea, asa cum este obiceiul, poate veni cineva si sa faca un gard la 80 centimetri de zidul blocului fara sa va mai permita accesul pe teren. Si aceata este posibil legal pentru ca nu-i terenul dumneavoastra, nu aveti nici un contract de proprietate, inchiriere sau concesionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare drept proprietate Robert Marian Robert Marian Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza din terenul pe care s-a construit un imobil gabrian gabrian Buna ziua, As dori sa stiu cum se calculeaza cota parte indiviza dintr-un teren de 600mp pe care s-au construit 10 apartamente( coeficientii de calcul). ... (vezi toată discuția)
Atribuire, superficie, uzucapiune, concesionare teren pt. garaj legal construit GhiVal GhiVal Am construit in 1995 (cu autorizatie) un garaj, pe terenul proprietatea Statului Roman. Garajul a fost dat in folosinta definitiva in 1998 si inscris in ... (vezi toată discuția)