avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un contract de donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un contract de donatie?

Buna ziua.Am si eu o nelamurire legata de un contract de donatie.Sa va explic:
Sotul meu a dobandit un contract de donatie de la parintii lui(in prima faza cu o clauza de drept de habitatie viagera,dupa care s-a facut la notariat inca un act prin care au renuntat si la dreptul de habitatie viagera.).Mentionea ca sotul meu mai are 2 frati.As dori sa stiu daca acest contract se poate ataca,daca da in ce temei si ce s-ar putea face.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:20, 11 Octombrie 2010
Exista cazuri expres prevazute de lege, datorita carora donatarul ar putea cere revocarea donatiei.De exemplu, ingratitudine, refuz de alimente...
Dupa decesul donatarului , ceilalti frati ai donatorului, mostenitori rezervatari, ar putea cere raportul donatiilor, in cazul unei donatii facuta fara scutire de raport.In caz de raport al donatiei, bunul donat va fi reintegrat in masa succesorala.
Daca cei doi frati invoca dreptul la rezerva succesorala... vor primi doua treimi (66,66%) din valoarea casei. art. 841 Cod civ., sumă pe care soţul dvs. o va pierde (plus valoarea chiriilor obţinute în această perioadă în cotă egală, dacă există)

Alberto Kurtyan

Printre dispozitiile legale care limiteaza dreptul de a dispune de propriile bunuri se enumera si cele referitoare la rezerva.
Codul civil si legislatia adiacenta nu se refera decat indirect la rezerva, prevazand ca in cazul in care cel despre a carui mostenire este vorba lasa in viata rude apropiate (descendeti sau parinti) ori sot supravietuitor, nu poate dispune prin acte juridice cu titlu gratuit intre vii (donatii) sau mortis causa (legate) decat in limitele unei anumite cote-parti din patrimoniul sau (art. 841 si 843 C. civ. si art. 2 din Legea nr. 319/1944). Partea din patrimoniul succesoral de care de cujus poate dispune neingradit se numeste cotitate disponibila, iar partea de care, implicit, rezulta ca nu poate dispune si care revine in temeiul legii rudelor sale cele mai apropiate si sotului supravietuitor se numeste rezerva.
Depinde, daca socrii mai au si alte bunuri pe care sa le mosteneasca ceilalti rezervatari, care sa acopere rezerva, nu au temei legal in care sa atace donatia.
De asemenea, daca nu o fac in termen de 3 ani de la deces, actiunea se prescrie.
In mare parte am inteles.Acum mai intervine o problema:sotul meu poate vinde apartamentul (cu contract de vanzare-cumparare) ca apoi sa-i recumpere?Se poate asa ceva.?Acest lucru mai poate fi atacat?
nu mai poate fi atacat.

Alte discuții în legătură

Cadastru pe cota parte Alexandra232013 Alexandra232013 Buna ziua, o sa explic cam despre ce este vorba si vreau sa stiu cam ce ar trebui sa fac de acum incolo. Parintii mei si-au separat impozitul pe casa, fiecare ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă act de donație dupa moartea parintilor? ndrrl ndrrl Buna ziua. Sotul meu a facut un act de donatie cu soacră-mea ca dupa moarte sa ii ramana casa. Actele pe cine trebuie sa iasa: pe el sau pe ea? (vezi toată discuția)