Buna ziua.
La inceputul anului 2010 am inceput amenajarea unui apartament in care am dorit si instalarea unei centrale termice pe gaz.
Am inceput demersurile pentru debransarea de la RADET, cautand o firma care sa intocmeasca proiectul.
SURPRIZA 1: "Mai este cineva debrasat?". "Nu stiu"; "Pai sa va interesati!"; "De ce?" "Daca nu mai este nimeni, nu se poate."
Ma interesez la administratie si aflu ca nu mai este nimeni debransat, dar exista o firma care are contract separat, pentru ca e firma si cica asa trebuie. In acelasi timp caut si pe net si descoper
SURPRIZA 2: Art. 249 din "Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica", aprobat cu Ordinul 91/2007 al ANRSC zice:
"Deconectarile totale individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare".
Adica eu nu mai am dreptul sa aleg modul de incalzire al apartamentului???
Am continuat cu o cerere la RADET si am primit un raspuns din care citez:"Aceasta comunicare nu constituie aviz de principiu sau aprobare de debransare". Pai atunci ce mai comunica??? Este doar o hartie ca sa nu-i pot da in judecata ca nu au raspuns.
Mai fac o cerere prin care ii invit sa vina sa constate debransarea (am terminat amenajarea intre timp) si sa suport consecintele.
Conform legii 325/2006 - Legea serviciului public de alimentare cu energie termica: " Art. 30. - (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare. "
Am acordul scris al asociatiei iar prima cerere a fost facuta cu mult inainte de a termina amenajarea.
Si aceeasi lege : " Art. 45. - (1) Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte:
b) debranşarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi";
Zic, hai ca m-am deconenctat inainte, sa vina RADET-ul, sa-mi dea amenda si sa faca procesul verbal de debransare.
Am luat legatura cu un avocat si
SURPRIZA 3: "Sa mai facem o cerere, poate nu au inteles"; "Bine, dar era destul e explicit"; "Haideti sa mai incercam"; "Bine, mai incercam".
Asa ca am primit al 3-lea raspuns identic.
Zic:"Acum ii dam in judecata? Ca incep sa umple instalatia si o sa ma puna la plata" ; "A, nu ..sa se inscriem la o audienta!"
SURPRIZA 4:
Sun pentru audienta: "pai nu se fac audiente pentru debransare"; "cum asa?" "nu aveti hartie de la noi?"; "Am 3!!!";"Pai faceti proiect cum scrie acolo" "Pai nici o firma nu vrea sa faca proiectul, au zis ca nu se va aviza". "Pai atunci de ce mai vreti audienta, nu se poate si gata"
Acum eu cum fac sa ma debransez?
Sau cum gasesc un avocat care sa ma ajute sa-i dau in judecata?
Chiar nu exista nici un precedent in 3 ani? Nimeni nu s-a lovit de problema asta?
Multumiri anticipate,
Mihai Trandafir