avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime realizata in strainatate si in tara - pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime realizata in strainatate si in tara - pensie comunitara

Buna ziua! Ma apropii (vertiginos) de varsta pensionarii. Am adunat 15 ani in Romania si 23 in Italia. In ce mod imi vor calcula pensia? La ce varsta pot iesi la pensie? (sunt valabile regulile italiene sau romane?) Adica ies la 62 in Romania si la 65 in Italia?
Cel mai recent răspuns: valica48 , utilizator 19:07, 14 Octombrie 2010
Ar fi bine sa dati data nasterii dvs. si daca sunteti barbat sau femeie.
Barbat, nascut in 01/02/1947
1. Pentru un barbat nascut in februarie 1947 varsta standard de pensionare este de 64 de ani, stagiul complet de cotizare este de 33 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 13 ani
2. Asadar in Romania veti putea solicita iesirea la pensie de limita de varsta cu data de 01.02.2011.
3. La stagiul de cotizare vi se va adauga si stagiul de cotizare din Italia.
4. In Italia veti iesi la pensie dupa legile italiene. Si acolo se va lua in calcul stagiul de cotizare din Romania.
Pornesc de la premisa ca pentru perioada lucrata in Italia s-au retinut si virat contributiile (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). In Romania puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 64 de ani, deci in februarie 2011. Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 33 de ani, indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie comunitara anticipata partiala.

Din pacate, pentru pensie anticipata partiala intrebati prea tarziu. Potrivit Legii nr. 118/2010, prevederile legale privitoare la acordarea pensiei anticipate partiale nu se mai aplica anul acesta. Puteti solicita statului roman pensie anticipata partiala la data de 1 ianuarie 2011, cand va intra in vigoare viitoarea lege a pensiilor.

Perioada lucrata in Italia constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Deci, cei 23 de ani sunt avuti in vedere numai ca perioada. De asemenea, perioada lucrata in Romania constituie stagiu de cotizare si in Italia. Daca indepliniti conditiile prevazute de legislatia italiana, puteti primi doua pensii, una din partea statului roman si una din partea statului italian.

Sau, altfel spus:
La determinarea drepturilor de pensie, Romania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Italia;
-veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS in Romania.

La determinarea drepturilor de pensie, Italia are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Italia;
-veniturile pentru care s-au retinut si virat contributiile obligatorii in Italia.
Multimesc mult. Un raspuns complet si informat. Felicitari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Aurelian22aprilie Aurelian22aprilie Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu raspusul la urmatoarea intrebare: tatal meu este nascut pe data de 23 aprilie 1947, are o vechime in munca de 30 de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata maia1956 maia1956 Tatal meu are 32 ani lucrati in romania si 5 ani lucrati in spania.....cind poate iesi la pensie anticipata........si cum se procedeaza cu ani lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara Jacki3 Jacki3 sunt nascuta pe 13.10.1960 din data de 01.03.1979 pana in data de 01.09.2004 contract de munca 8 ore pe zi, din care 20 ani avnd grupa 2. din data de ... (vezi toată discuția)