avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune morale rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune morale rca

Buna! Am cateva intrebari legate de asigurarea RCA, in speranta ca cineva de pe forum imi poate raspunde. Asadar o sa expun mai intai situatia pentru a fi cat se poate de clare si intrebarile si sper si raspunsurile.
Pe data de 05 septembrie tatal meu a provocat un accident rutier (coliziune cu un parapet metalic) decedand dupa 2 saptamani de spitalizare. Mama este inca internata cu amputatie de membru inferior.
Prima mea intrebare este care sunt formalitatile ce trebuie facute in acest caz pentru solicitarea daunelor morale?
Cand pot fi demarate acestea? E cazul sa astept pana ce mama va fi externata (cred ca e nevoie de atasarea cheltuielilor de spitalizare la dosar?!)?

Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 12:27, 15 Octombrie 2010
scuzati-ma, dar daca tatal d-voastra e responsabil de producerea accidentului, cui solicitati sa va plateasca daune morale? de la cine ? poate nu am inteles eu bine; mama se indreapta impotriva tatalui d-voastra decedat? pe latura civila ar raspunde mostenitorii, adica inclusiv d-voastra...
avocat cristina popescu
Ok...poate nu m-am exprimat corect sau poate sunt dezinformata, dar din acest motiv si intreb.
Din cate stiu (am citit pe polita de asigurare), exista posibilitatea acordarii de despagubiri persoanelor vatamate. Intr-adevar nu se specifica in ce maniera se acorda, daca le acopera asigurarea RCA, daca se platesc de catre cel care a provocat accidentul sau daca asigurarea isi recupereaza banii de la acesta dupa despagubire...S-au poate nu se acorda, iar ce scrie pe polita e o tampenie... Desi cunosc un caz concret in care victimele au primit despagubiri...
Condoleante pentru tatal dumneavoastra si insanatosire grabnica mamei.
Polita de raspundere civila auto RCA acopera si acest fel de accidente, cand cei pagubiti sunt membrii familiei persoanei vinovate de producerea accidentului.
Din pacate, decesul tatalui dumneavoastra nu este acoperit de polita, iar nici dumneavoastra, in calitate de copil ori mama, in calitate de sotie, nu puteti beneficia de despagubiri.
Ceea ce acopera polita sunt daunele provocate parapetului, cheltuielile spitalului facute pentru tratarea mamei (neacoperite de contractul cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate) si prejudiciul suferit de catre domnia sa.
Referitor la cel din urma, despagubirea va avea doua componente: cea materiala, probata cu documente justificative si cea morala.
Dosarul de daune poate fi deschis oricand, intr-un interval de trei ani de la producerea accidentului. Pentru a fi linistita, faceti primul pas, instiintand societatea de asigurari.
Foarte important este sa strangeti toate chitantele si facturile pentru cheltuielile facute de catre mama dumneavoastra pentru a se insanatosi. Poate recupera inclusiv veniturile neobtinute pe perioada spitalizarii si a concediului medical.
Tinand cont de gravitatea leziunilor suferite si de faptul ca va ramane cu un handicap, veti putea finaliza dosarul abia atunci cand toate urmarile accidentului vor fi clare. Tot atunci si daunele morale.
Multa sanatate si putere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Polita rca expirata skydome skydome Buna seara, In data de 17 ianuarie 2010 am suferit un accident auto in care autoturismul a iesit de pe carosabil intr-o curba fiind polei si s-a ... (vezi toată discuția)
Despagubire persoana afectata in accident 82RYA 82RYA Buna seara, As avea nevoie de o lamurire si un raspuns in acelasi timp. Mama mea, in varsta de 65 ani, se afla intr-o masina care, in urma unui derapaj pe ... (vezi toată discuția)