avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere...

buna dimineata,
va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la zile libere ( adica 2 zile consecutive) in conditiile in care lucrez 6 ore/zi de luni pana sambata o saptamana si in urmatoarea la fel, dar pana duminica. deci o sapt. 36 ore si urmatoarea 42 ore. mentionez ca sunt bugetara.
sau cate ore lucrez lunar (deci cat trebuie sa fiu pontata)si cum ar trebui sa fiu platita, pentru ca de aproape doua luni nu am avut liber.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: IORDAN ELENA , utilizator 08:34, 15 Octombrie 2010
Timpul de muncă definit de art.108 din Codul Muncii reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Pentru salariatii angajati cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă,uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile cu două zile de repaus. În functie de specificul unitătii sau a muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Când munca se efectuează în schimburi, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 8 ore pe zi şi 48 de ore pe săptămână, cu conditia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă maximă de 3 săptămâni, să nu depăşească 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână. Aceste prevederi nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Pentru anumite sectoare de activitate, unităti sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mare de 8 ore. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenta acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Programul de muncă şi modul de repartizare al acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinta salariatilor şi afişate la sediul angajatorului.
Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză, dacă această posibilitate este prevăzută în contractele colective de muncă aplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenta acestora, în regulamentele interne. Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă. Durata timpului de muncă este împărtită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul şi muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic, respectiv a duratei normale a timpului de muncă (8 ore pe zi şi 40 ore pe săptămână/6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani) şi a duratei maxime legale a timpului de muncă (48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare/peste 8 ore pe zi şi 48 de
ore pe săptămână, cu conditia ca media orelor de muncă efectuate în schimburi, să nu depăşească 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână, cu exceptia tinerilor în vârstă de până la 18 ani).
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspectiei muncii această evidentă, ori de câte ori este solicitată.
va multumesc pentru raspuns, dar tot nu stiu cate ore ar trebui sa fiu pontata lunar si cate libere ar trebui sa am.
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, trebuie sa va acorde doua zile de repaus saptamanl.
In c.i.m care este timpul de munca trecut? ... din ce ati postat ar reiesi 6 ore/zi.
lucrez 6 ore/zi, asa cum am spus, iar contractul este semnat pe 8 ore/zi, 5 zile/sapt.
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema anamaria- anamaria- buna ziua.vreau sa imi dati si mie un raspuns la o mica nelamurire:in momentul in care lucrezi in ture de 2 zile+2 zile libere se aplica aceleasi reguli pt ... (vezi toată discuția)
Ture de noapte- farmacie negrila_cristiana negrila_cristiana buna ziua, avem urmatoarea situatie. farmacie deschisa non stop. alte farmacii din acelasi lant cu program normal sau in ture de 8 ore. farmacisti ... (vezi toată discuția)
Program inegal de munca furtunaoana furtunaoana Buna ziua,as vrea sa stiu daca este legal un program pentru care in contractul de munca este prevazut\"repartizarea inegala a timpului de lucru\"de tipul:luni ... (vezi toată discuția)