avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de ingrijire copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de ingrijire copil pana la 2 ani

Buna dimineata,
Incepand de azi am intrat in concediu prenatal. Ma intereseaza sa stiu cat pot sta in pre si pot natal si la cat timp dupa nasterea copilului pot intra in CIC pana la 2 ani si daca angajatorul este obligat sa accepte CIC.

Va multumesc si astept raspuns!
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
ronna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 15 Octombrie 2010
Concediul de maternitate se poate intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice, si poate fi acordat inainte si dupa nastere, indiferent daca copilul se naste viu sau nu (art. 24 alin. (4) din O.U.G. nr. 158/2005).
a) Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal;
b) Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

Fata de reglementarile privind protectia maternitatii la locurile de munca, durata concediului de maternitate postnatal nu poate fi mai mica de 42 de zile .

Concediul pentru cresterea copilului se acorda pe o durata variabila reprezentind, de regula, perioada cuprinsa intre a 43-a zi dupa nasterea copilului si data la care copilul implineste varsta de 2 ani. Durata de acordare a concediului pentru cresterea copilului variaza in functie de momentul epuizarii concediului de maternitate, respectiv de cererea asiguratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ADELA STROE ADELA STROE sunt obligata prin lege sa-mi iau concediu de maternitate 126 de zile ? (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul postnatal Lupes Fenina Lupes Fenina Care este nr. de zile de concediu prenatal si postnatal? Care sunt conditiile de acordare a acestor concedii? Multumesc! (vezi toată discuția)