on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau numai in instanta.Se poate invoca motivul neintelegrii grave intre asociati?Cam cat dureaza un astfel de proces si ce presupune?Pe timpul procesului societatea isi mai desfasoara activitatea?
Retragerea din calitatea de asociat nu este o problema foarte simpla. Va recomand sa consultati un avocat pentru a va asista in acest demers. Temei legal:
Puteti sa va retrageti in conditiile art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata:
ART. 226
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.
Va doresc succes!
Pe langa acestea mai mentionez ca exprimarea "neintelegeri grave intre asociati" poate insemna multe lucruri, astfel incat, inainte de a depune actiunea, trebuie sa va puneti la punct o strategie.
Retragerea d-voastra din societate poate insemna desfiintarea acesteia (in cazul in care societatea nu-si poate continua existenta sub forma unui SRL cu asociat unic), astfel incat, procedura nu are cum sa fie foarte rapida.
Inainte de a initia aceasta procedura, va trebui sa convocati AGA, sa-i propuneti asociatului, sa va preia partile sociale, etc.. dar, mai ales, trebuie sa consemnati in documente toate aceste demersuri, care va vor fi utile ulterior in instanta.
Informatiile, pe care le obtineti prin intermediul acestui forum, va pot ajuta sa va faceti o idee despre situatia in care va aflati si felul in care ar trebuie sa evolueze lucrurile, insa ele nu pot inlocui consultanta si asistenta specializata ! Succes !
In asemenea situatii ceea mai inteligenta solutie este acceptarea de catre asociatul d-voastra de preluare a partilor sociale la valoarea din bilantz.
A doua solutie ar fi sa stati linistit si sa pretindeti cota parte din beneficii (ca doar nu iasa firma in fiecare an in pierdere)
A 3-a solutie ar fi amenintarea cu procesul de retragere, care insa inseamna bani si timp. In caz de pierdere a procesului, caz tipic de ghinion, ramaneti cu bani pierduti pentru proces, dar luati beneficiile. In caz de castig, puteti solicita de la asociatul d-voastra si cheltuielile de judecata. Oricum cineva va plati, unul sau altul sau amandoi.
Explicati asociatului d-voastra acest lucru, poate il convingeti si va intelegeti pe cale amiabila, altfel ca si in toate cazurile, cand doi se bat al treilea castiga (statul prin taxele de proces, avocatii prin onorari, expertii si altii)
Lichidare fara consens
SVD
Se poate initia lichidarea unei societati fara acordul tuturor asociatilor (ponderea este 50-50) Asociatul care s-ar opune este si administrator unic. In ... (vezi toată discuția)