avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociati intr-o societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociati intr-o societate comerciala

Buna ziua.Sant asociat intr-o societate comercial compusa din 3 persoane.Detin 15% in timp ce a doua persoana deetine35%,iar ceea de a treia 50%care este si administrator.Societatea se ocupa de vanzari.Eu sant cel care coordoneaza intreaga activitate.Din pacate sant impiedicat in mod intentionat in efectuarea atributiilor mele de catre cei 2 care mai detin o societate concurenta.Banuiesc ca de fapt asta se urmareste.Inainte societate a a fost a mea si functiona deci ei au preluat o afacere in derulare muncita de mine in decursul a 4 ani.Intre timp au schimbat intelegerile verbale au am pierdut toate masinile in leasing pt. ca ei au luat hotararea ca nu mai merita tinute si tot asa.Intrebarea mea este daca am vreo posibilitate de a mai face ceva,in conditiile in care detin ceea mai mica parte din firma.Pot acuza,cere ceva sau e o cauza pierduta si nu merita sa mai continuu?Multumesc anticipat pt.sfat/raspuns !
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 13:56, 10 Septembrie 2010
Incercati sa cesionati partile sociale celorlalti doi asociati la un pret care va convine si dvs. demarati singur o alta afacere. Daca nu reusiti pe cale amiabila atunci prin retragere in baza unei hotarari a tribubalului in conformitate cu art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata.
Din pacate, colegul sad are dreptate, in cazul in care nu reusiti sa va intelegeti cu asociatul d-voastra, singura alternativa viabila este aceea a instantei de judecata.
Introduceti actiune in retragere a asociatului la Tribunal (conf. art. 226, alin 1, lit.c din Legea 31/ 1990.

Competenta teritoriala apartine instantei locului unde societatea isi are sediul social.

Legea prevede ca asociatul (in speta, d-voastra) se poate retrage pentru motive temeinic justificate, cum ar fi: neintelegeri grave intre asociati, repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, etc (foarte probabil, veti regasi si situatia d-voastra), astfel incat, inainte de a depune actiunea, nu mai ramane decat, sa va puneti la punct strategia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ies dintr-un srl daca am 50% Nadiaica Nadiaica Sunt asociat intr-un SRL, am 50% parti sociale si as vrea sa le vind. Asociatul meu nu este de acord si as vrea sa stiu ce as putea sa fac. (vezi toată discuția)
Cum se poate "iesi" dintro asociere? florio99 florio99 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa fac pentru a-mi incheia socotelile cu un SRL in care sunt asociata cu cineva. Mentionez ca nu am fost ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)