Va rog sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa fac pentru a-mi incheia socotelile cu un SRL in care sunt asociata cu cineva. Mentionez ca nu am fost cu nimic implicat in activitatea firmei in ultimii 5 ani, stiam ca firma nu are activitate, iar acum m-am trezit ca firma este datoare la stat, asociatul meu "prestand servicii" la scara mare, fara ca eu sa stiu. Vreau in acest moment sa ies din aceasta asociere, insa asociatul meu ma tot amana de la o zi la alta. Ce trebuie sa fac si unde?
In principiu asociatul trebuie sa fie de acord cu cesionarea partilor sociale pe care le detii ca sa poti iesi din firma. Trebuie vazut ce scrie si in actul constitutiv al societatii. Daca nu va intelegeti singura ta sansa de a scapa este sa te adresezi instantei de judecata.
Succes
Buna ziua,
In cazul in care nu reusiti sa va intelegeti cu asociatul d-voastra, puteti alege calea instantei de judecata.
Introduceti actiune in retragere a asociatului la Tribunal (conf. art. 226, alin 1, lit.c din Legea 31/ 1990).
Competenta teritoriala apartine instantei locului unde societatea isi are sediul social.
Legea prevede ca asociatul (in speta, d-voastra) se poate retrage numai pentru motive temeinic justificate, cum ar fi: neintelegeri grave intre asociati, repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, etc.
Credeti ca lipsa de informare privind activitatea societatii, neprezentarea actelor firmei, a balantelor, precum si refuzul asociatului de a raspunde solicitarilor mele privind prezentarea actelor firmei sunt motive temenic justificate pentru a solicita ajutorul instantei?