avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se poate \"iesi\" dintro asociere?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se poate "iesi" dintro asociere?

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa fac pentru a-mi incheia socotelile cu un SRL in care sunt asociata cu cineva. Mentionez ca nu am fost cu nimic implicat in activitatea firmei in ultimii 5 ani, stiam ca firma nu are activitate, iar acum m-am trezit ca firma este datoare la stat, asociatul meu "prestand servicii" la scara mare, fara ca eu sa stiu. Vreau in acest moment sa ies din aceasta asociere, insa asociatul meu ma tot amana de la o zi la alta. Ce trebuie sa fac si unde?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: florio99 , utilizator 17:05, 12 Iulie 2010
In principiu asociatul trebuie sa fie de acord cu cesionarea partilor sociale pe care le detii ca sa poti iesi din firma. Trebuie vazut ce scrie si in actul constitutiv al societatii. Daca nu va intelegeti singura ta sansa de a scapa este sa te adresezi instantei de judecata.
Succes
Buna ziua,
In cazul in care nu reusiti sa va intelegeti cu asociatul d-voastra, puteti alege calea instantei de judecata.
Introduceti actiune in retragere a asociatului la Tribunal (conf. art. 226, alin 1, lit.c din Legea 31/ 1990).
Competenta teritoriala apartine instantei locului unde societatea isi are sediul social.

Legea prevede ca asociatul (in speta, d-voastra) se poate retrage numai pentru motive temeinic justificate, cum ar fi: neintelegeri grave intre asociati, repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, etc.
Multumesc pentru informatiile deosebit de utile.

Credeti ca lipsa de informare privind activitatea societatii, neprezentarea actelor firmei, a balantelor, precum si refuzul asociatului de a raspunde solicitarilor mele privind prezentarea actelor firmei sunt motive temenic justificate pentru a solicita ajutorul instantei?

Multumesc
Ar trebui sa aveti dovezi in sprijinul celor afirmate.
Semnatura mea nu exista pe nici un document legat de aceasta societate, in ultimii 5 ani. Este o dovada? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ies dintr-un srl daca am 50% Nadiaica Nadiaica Sunt asociat intr-un SRL, am 50% parti sociale si as vrea sa le vind. Asociatul meu nu este de acord si as vrea sa stiu ce as putea sa fac. (vezi toată discuția)
Asociati intr-o societate comerciala crysfresh crysfresh Buna ziua.Sant asociat intr-o societate comercial compusa din 3 persoane.Detin 15% in timp ce a doua persoana deetine35%,iar ceea de a treia 50%care este si ... (vezi toată discuția)
Probleme privind o cesiune angelmugler angelmugler Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, ... (vezi toată discuția)