avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obiect de inventar vs Mijloc fix
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obiect de inventar vs Mijloc fix

Am si eu o intrebare. Am cumparat la firma un calculator in valoare de 2600 ron.
Pe factura apar separat pisele ( procesor, boxe, monitor....). Cum inregistrez factura ca si mijloc fix 214 pentru ca totalul este 2600 sau 303 ca si obiect de inventar fiecare piese separat?
Cel mai recent răspuns: A n d y , utilizator 00:17, 3 Mai 2012
raspunsul e simplu. Folositi fiecare piesa separat sau folosit piesele ca un tot unitar?
Daca le vei inregistra separat ca obiecte de inventar, vei inregistra cheltuiala lor intr-o singura luna, pe cand daca le vei inregistra ca mijloc fix, cheltuiala o vei esalona pe o perioada de 3 ani, perioada de amortizare (parca asa era 3 ani)

Mijloc fix. Asa cum un o piesa de schimb cu valoare de peste 1800 ron (ex. agregat racire) este considerata piesa de schimb pt. un utilaj, tot asa as merge pe logica asta si pentru "piese componente" care formeaza o imobilizare corporala.
Depinde si cum va avantajeaza ca si cheltuiala ma refer.Obiectul de inventar il treceti pe cheltuiala in luna achizitiei.Nu e neaparat necesar sa il treceti ca mijloc fix atat timp cat fiecare separat are o valoare mai mica de 1800 lei fara tva.Un monitor il puteti achizitiona si pentru un alt calculator.
in cazul unei reparati la o masina cand o piesea depaseste 1800 lei, se modifica valoarea masinii si se amortizeaza sau se trece pe cheltuiala direct; pentru societate a fost o reparatie a masinii nu o imbunatatire a acesteia. cum se inregistreaza factura cu piesa de schimb?
Cand o piesa de schimb depaseste valoare de 1800 lei, ea va fi trecuta pe cheltuiala ptr ca acea piesa este achizionata ptr a inlocui o alta piesa (care deja a fost in componenta mijlocului fix achizionat). Cand vorbim de ceva care sa vina la imbunatatirea mijlocului fix (deci, nu o piesa de schimb) atunci vorbim de mijloc fix.

Componentele de calculator achizionate de dvs sunt ptr a compune un calculator, deci ele vor compune viitorul mijloc fix.

Alte discuții în legătură

Completare registru inventar dan_alex dan_alex Buna ziua, As dori sa stiu ce trebuie trecut si cum in registrul inventar pentru PFA. Ca PFA am achizitionat de-a lungul activitatii consumabile IT, ... (vezi toată discuția)
Inregistrare computere amalianeag amalianeag Am cumparat subansamble second-hand pentru calculatoare, din care IT-ul o sa faca 2 computere. Cum sa fac, sa inregistrez piesele in ct de materiale, le scot ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala prestari servicii si comert service auto aurah aurah Buna seara!am un service auto ce are domeniu de activitate intretinerea si reparatia auto si comert.Intrebarea mea este: Facturile de la furnizoriprin care am ... (vezi toată discuția)