Mama mea a ramas vaduva in urma cu 27 de ani,cu doi copii din aceasta casatorie si o casa facuta impreuna cu defunctul sot.Dupa moartea sotului a continuat sa locuiasca in casa si bunurile realizate impreuna cu defunctul,dar si-a refacut viata cu un alt barbat,cu care traieste in concubinaj si la ora actuala(aproximativ 25 de ani de concubinaj in aceasta casa si un copil de 23 de ani rezultat in urma concubinajului,adica eu).Dupa moartea sotului mama nu a facut succesiunea,iar acum cei doi copii ai ei si ai defunctului iti vor drepturile asupra casei pentru ca au teama ca eu,copilul rezultat in urma concubinajului mamei cu tatal meu,voi avea drepturi acolo si le voi'fura'mostenirea ,implicit casa facuta de tatal lor mort impreuna cu mama mea. Intrebarea mea catre dvs este:Care ar fi drepturile mele legale la aceasta casa,daca mama si-ar face succesiunea , si daca tatal meu,in calitate de concubin ar avea vreun drept prin lege?
Daca s-ar efectua succesiune dupa primul sot mama dvs ar veni la succesiune impreuna cu cei doi copii din prima casnicie. Dupa decesul mamei dvs puteti veni la succesiunea acesteia si primiti o parte din casa alaturi de ceilalti mostenitori care voi fi in viata la data deschiderii succesiunii.
Tatal dvs. nu are nici un drept si nici nu va avea.
Dvs., dupa moartea mamei, veniti la mostenirea ei impreuna cu fratii din casatoria ei ( impartiti totul egal).
In prezent, acei frati au dreptul la mostenirea dupa tatal lor, impreuna culeg 3/4 din masa succesorala. Daca imobilul a fost bun comun ( achizitionat impreuna cu mama dupa casatorie) mama ramane cu jumatatea ei si mai culege 1/4 din masa succesorala.
Sa o luam pe rand.
Mama dumneavoastra va avea dupa primul sot dreptul la 1/4 din mostenire + 1/2 ei din bunurile comune dobandite impreuna cu sotul ei.
Dumneavoastra sunteti fiica mamei si aveti dreptul sa o mosteniti, nu-l puteti insa mosteni pe sotul mamei si o sa aveti vocatie fata de tatal dumneavoastra.
In ce-l priveste pe tatal dumneavoastra, acesta nefiind sotul mamei nu are calitate de mostenitor. Poate avea insa un drept de creanta in cazul in care in timpul casatoriei au dobandit anumite bunuri in timpul concubinajului.
va multumesc din suflet.
O alta nelamurire,daca mama in urma succesiunii ,si-ar dori sa-mi lase mie toata partea ce ii revine ei,iar fratii mei vitregi sa beneficieze doar de partea de la tatal lor mort,ar fi posibil?si cum s-ar realiza impartirea in conditiile in care ei nu sunt de acor ca eu sa mostenesc ceva din casa aceea?
Nu se poate sa va lase mama dvs. partea ei, nici ei sa ia tot.
Oricare dintre dvs. ( copiii) poate ataca orice act pe care il face mama in favoarea unuia dintre dvs.
Mostenire
lia_nedelcu
Mostenire
Va rog, am urmatoarea intrebare:
Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie?
Mama mea este recasatorita de ... (vezi toată discuția)