avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Mostenire

Va rog, am urmatoarea intrebare:
Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie?
Mama mea este recasatorita de 23 ani, dupa moartea tatalui meu.S-a facut succesiune dupa moartea tatalui.
Mama are 76 ani si sotul ei 84 ani.
In anul 2000 au incheiat la notariat fiecare cate un testament.
In al mamei este specificat ca are trei copii si lasa dupa incetarea din viata tot ce detine sotului intru-cat legatarul o intretine, ingrijeste fiind in varsta si bolnava.
In testamentul sotului ei se specifica ca nu are descendenti sau ascendenti privilegiati si la fel lasa totul in favoarea mamei la incetarea lui din viata, intru cat legatara il intretine, ingrijeste el fiind in varsta si bolnav.
Sotul mamei mai are in viata o sora si un nepot de la un frate care nu sunt specificati in testament si cu care nu a tinut legatura .
De aprox un an mama este grav bolnava( diabet cu complicatii, cancer, guta) si efectiv la pat de 7 luni ( nu se mai poate face nimic pentru vindecarea ei desi am fost cu ea de multi ani la medici, internari, tratamente).
In aceste 7 luni , eu si sora mea, fiecare cate 2 sapt pe luna locuim la ei pentru ingrijirea mamei si menajul sotului ei. Noi locuim de fapt in Constanta si ei in Cernavoda.(ne neglijam familiile noaste pentru ai sprijini).
Sotul ei este in putere, isi administreaza singur (acum dupa ce mama s-a imbolnavit)
celedoua magazine si nu se implica aproape cu
nimic in ingrijirea mamei,considerand ca este de datoria noastra sa-i ingrijim.Zilnic el este plecat la magazine,vine seara, mananca si se culca, doar sambata si duminica uneori raman singuri daca plecam noi.
De ani de zile eu si sora mea am facut menajul casei si chiar i-am ajutat la magazine in masura timpului disponibil , deoarece eu am avut serviciu, acum sunt la pensie.
El a facut aceste testamente intrucat
nu doreste ca tot ce au agonisit impreuna cu mama sa ramana la nici unul dintre noi fratii, desi eu si sora mea am avut si avem in continuare grija de ei pentru ca este mama la mijloc.
In cazul decesului mamei mele , noi cei trei copii avem vreun drept legal?
In cazul decesului sotului mamei (inainte sau dupa decesul mamei)cum se face succesiunea ?
Se tine cont ca tot patrimoniul pe care-l detin s-a realizat dupa casatoria cu mama?


Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 21:26, 16 Iulie 2010


Daca decedeaza el primul, mostenitoarea unica este mama dvs. Nu mai vin alte rude, ca nu are descendenti si nici alti mostenitori rezervatari.

In schimb, daca decedeaza mama dvs. prima, testamentul ei poate fi atacat de catre dvs. ( mostenitori rezervatari) in instanta si veti culege rezerva, care este 3/4 ( deci sotul supravietuitor ramane cu un sfert) pt toti copiii.

In masa sucesorala intra doar jumatatea celui care moare, pt ca sunt bunuri comune ( achizitionate in timpul casniciei). Sotul supravietuitor ramane cu jumatatea lui din bunurile comune si mosteneste din masa succesorala cat i se cuvine.
Descendentii defunctului (dvs.) au o rezerva succesorala pe care o culeg in puterea legii.
Testamentul pe care mama dvs. l-a facut in favoarea sotului incalca rezerva dumneavoastra.
Primul pas pe care va trebui sa-l faceti dvs. la momentul decesului mamei este sa mergeti la orice notariat (din orice localitate) cu certificatul de deces sau cu o copie obtinuta de la starea civila si sa faceti acceptarea mostenirii in termen de 6 luni de la deces, altfel veti fi indepartati de la mostenire si nu veti mai culege nici rezerva.
Ca urmare a acceptarii veti primi un certificat de calitate de mostenitor .
Urmatorul pas este sa introduceti o actiune pt. reductiunea liberalitatilor excesive (a testamentului) pana la limita cotitatii disponibile .
Daca actiunea o veti introduce la instanta la mai mult de 6 luni de la decesul mamei veti depune la dosar actul de acceptare a mostenirii in termen.
In urma acestei actiuni testamentul se va reduce si dvs. veti culege rezerva recunoscuta de lege.
Rezerva descendentilor variaza, potrivit art.841 Cod Civil, in functie de numarul acestora:
- daca de cujus a lasat un singur copil, rezerva acestuia este de 1/2 din mostenire;
- daca a lasat doi copii, rezerva lor (impreuna) este de 2/3, iar daca a lasat trei sau mai multi copii, rezerva lor colectiva este de 3/4 din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire la contracte de intretinere lia_nedelcu lia_nedelcu Va rog, am urmatoarea intrebare. Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie? Mama mea este recasatorita de 23 ani, dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire simionbudeanu simionbudeanu tatal vitreg a decedat anul trecut,si m-a lasat legatar universal fara descendenti,deasemeni i-a lasat mamei mele,legatar cu titlu particular,comform art 899 ... (vezi toată discuția)