avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE LA CONTRACTE DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE LA CONTRACTE DE INTRETINERE

Va rog, am urmatoarea intrebare.
Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie?
Mama mea este recasatorita de 23 ani, dupa moartea tatalui meu.
Mama are 76 ani si sotul ei 84 ani.
In anul 2000 au incheiat la notariat cate un contract de intretinere, unul in favoarea celuilalt pentru toate bunurile mobile si imobile.
Sotul mamei nu are copii, mai are in viata o sora si un nepot de la frate, cu care nu a tinut legatura .
Mama are specificat in contract ca are trei copii.
De aprox un an mama este grav bolnava( diabet cu complicatii, cancer, guta) si efectiv la pat de 7 luni ( nu se mai poate face nimic pentru vindecarea ei desi am fost cu ea de multi ani la medici, internari, tratamente).
In aceste 7 luni , eu si sora mea, fiecare cate 2 sapt pe luna locuim la ei pentru ingrijirea mamei si menajul sotului ei. Noi locuim de fapt in Constanta si ei in Cernavoda.(ne neglijam familiile noaste pentru ai sprijini).
Sotul ei este in putere, isi administreaza singur doua magazine si nu se implica cu nimic in ingrijirea mamei,considerand ca este de datoria noastra sa-i ingrijim.Zilnic el este plecat la magazine,vine seara, mananca si se culca, doar sambata si duminica uneori raman singuri daca plecam noi.
Mama desi este bolnava mai de mult a lucrat si ea la magazine pana in luna decembrie 2009
pentru ca asa a dorit el(obligat).
De ani de zile eu si sora mea am facut menajul casei si chiar i-am ajutat la magazine in masura timpului disponibil , deoarece eu am avut serviciu, acum sunt la pensie.
El a facut aceste contracte de intretinere intru cat nu doreste ca tot ce au agonisit impreuna cu mama sa ramana la nici unul dintre noi fratii, desi eu si sora mea am avut si avem in continuare grija de ei pentru ca este mama la mijloc.
Fapul ca mama are specificat in contractul ei ca are trei copii, avem totusi vreun drept, sau trebuie refacut contractul mamei intr-cat sotul nici nu are grija de ea?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
lia_nedelcu, utilizator
Cel mai recent răspuns: lia_nedelcu , utilizator 12:34, 10 Iulie 2010
Depinde foarte mult si de ceea ce spune mama dvs. Daca dumneai doreste bunele copiilor , tinand cont si de ajutorul pe i l-ati acordat si de neindeplinirea de catre sotul sau a a obligatiei de intretinere asumata prin contract( oricum aceasta obligatie de intretinere intre sot -sotie exista prin lege) , poate cere in instanta desfiintarea acestui act facut si revenirea la asituatia anterioara. Dvs. aveti dreptuul de a mosteni cota de bunuri ce se vor afla in patromoniul mamei la decesul acesteia.
Multumesc mult pentru raspuns.
...io nu cred ca e vorba de contract de intretinere ci de testament dar poate aduceti mai multe amanunte cu privire la natura exacta a actelor incheiate...
Intradevar, m-am documentat mai bine si nu este contract de intretinere ci testament cate unul pentru fiecare.
In al mamei este specificat ca are trei copii si lasa dupa incetarea din viata tot ce detine sotului intru-cat legatarul o intretine, ingrijeste fiind in varsta si bolnava.
In testamentul sotului ei se specifica ca nu are descendenti sau ascendenti privilegiati si la fel lasa totul in favoarea mamei la incetarea lui din viata, intru cat legatara il intretine, ingrijeste el fiind in varsta si bolnav.
Sotul mamei mai are in viata o sora si un nepot de la un frate care nu sunt specificati in testament si cu care nu a tinut legatura .
In cazul decesului mamei mele , noi cei trei copii avem vreun drept legal?
In cazul decesului sotului mamei (inainte sau dupa decesul mamei)cum se face succesiunea ?
Se tine cont ca tot patrimoniul pe care-l detin s-a realizat dupa casatoria cu mama?

Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
lia_nedelcu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lia_nedelcu lia_nedelcu Mostenire Va rog, am urmatoarea intrebare: Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie? Mama mea este recasatorita de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, socrul meu a decedat anul trecut si acum vrem sa deschidem ... jhon73 jhon73 Buna ziua, Socrul meu a decedat anul trecut si acum vrem sa deschidem taxa de succesiune.Soacra traieste si au impreuna doi copii,casa de la tara, afost ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)