avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberarea conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberarea conditionata

Cum se face liberarea conditionata in cazul pedepselor mai mici de zece ani?Care este fractia? 2/3 sau 1/2 ,din pedeapsa?
Stiu ca se ia in calcul si munca prestata.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:18, 19 Octombrie 2010
"După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani."
sau, potrivit art. 60 c.p., cei condamnati in timpul minoritatii, cand ajung la varsta de 18 ani, , pot fi liberati conditionat dupa executarea unei treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani.
avocat Cristina Popescu
Multumesc frumos pt raspuns.Deci,sa inteleg,ca daca munceste,in timpul detentiei,poate fi eliberat,dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei.
Imi poate spune cineva,cu aproximatie,cam cat ar avea de executat din acea pedeapsa de 4 ani,luandu-se in calcul si anul de arest preventiv (1 an)+ munca prestata?
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
Aleksa3g, utilizator
Conform art.76 din Legea nr.275/2006 mai poate castiga in situatia in care presteaza munca 7 zile la luna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Eliberarea conditionata silvianitulescu silvianitulescu sotul meu a fost inchis pe 17 mai 2009.din momentul in care a intrat in penitenciar ,a avut un comportament exemplar,intre1-2 evidentieri pe luna,8 permisii ... (vezi toată discuția)
Se poate elibera mai devreme? mantaandreea mantaandreea Sotul meu are de executat 2 ani de inchisoare pentru ultraj.Executarea a inceput-o din 25 noiembrie 2011.As vrea sa stiu cand pot sa-i angajez un avocat care ... (vezi toată discuția)