avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Completarea veniturilor salariale cu 30% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Completarea veniturilor salariale cu 30% din indemnizatia de somaj, conform art. 72 din Legea nr. 76/2002

buna ziua,
in data de 02.08.2010 m-am angajat, anterior fiind somer si primind indemnizatia. La ghiseul unitatii AJOFM, cerand actele necesare pentru suspendarea perioadei de somaj, nu mi s-au inmanat si cele privitoare la cei 30% pentru perioada ramasa. Eu neavand habar ca pentru drepturile pe care le am, trebuie sa depun cerere, am asteptat in zadar banii. Mergand intr-un final la AJOFM, mi s-au inmanat si modelul cerere si alte documente ce trebuie inmanate angajatorului, comunicandu-mi-se ca perioada de depundere este de 60 de zile de la data angajarii, perioada care, bineinteles, a trecut.
Intrebarile mele: 1. in lege nu am gasit stipulat nimic referitor la o cerere si nici la perioada de 60 de zile. exista actualizari?
2. cine trebuia sa ma instiinteze de acele acte? chiar trebuie sa stiu toate legile din tara asta?
3. de ce trebuie sa depun o cerere pentru un drept, avand in vedere ca la somaj am depus actele conform carora sunt angajat pe perioada nelimitata si in baza lor de date apar angajatorii pentru care am lucrat?

va multumesc anticipat,
un cetatean care incepe sa se izbeasca de birocratia excesiva din tara aceasta.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:56, 18 Octombrie 2010
1. Iata ce spune Norma de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 40. - (1) Drepturile prevazute la art. 72 din lege se acorda numai daca persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, in termen de maximum 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatie de somaj ca urmare a angajarii, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prevazut in anexa nr. 10;
b) instiintare emisa de angajator privind incadrarea in munca;
c) actul in baza caruia au fost incadrate in munca, in copie;
d) document emis de angajator, din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva.
(2) Sumele neincasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege.

Art. 41. - (1) Beneficiarul drepturilor prevazute la art. 72 din lege va depune lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti unde se afla in evidenta dovada emisa de angajator din care sa reiasa ca a fost incadrat in munca.
(2) In situatia in care beneficiarul nu prezinta in termenul prevazut la alin. (1) dovada incadrarii in munca, plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face o data cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada.

2. - Daca functionarii de la AJOFM aveau un minimum de bun simt ar fi putut sa va spuna care sunt prevederile legale.
- Nu trebuie sa stiti toate legile (nimeni nu le stie) ci numai pe cele de care aveti nevoie.
- Nimeni nu poate invoca, in apararea sa, necunoasterea legii.

3. Fiindca asa spune Norma de aplicare, cum v-am redat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj hp777 hp777 Buna ziua. La data prezentei beneficiez de indemizatie de somaj, si doresc sa stiu care este procedura de a anunta AJOFM privind angajarea cu CIM, care sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj costica57 costica57 Buna ziua,Am fost dat in somaj cu data de 1 mai 2016.Pana la 5 mai mi-am gasit un alt loc de munca si mi-am facut angajarea.Pe data de 6 mai am depus dosarul ... (vezi toată discuția)
30% din indemnizatia de somaj - art. 72 din legea nr. 76/2002 dreptaciul dreptaciul 1) In cazul in care ma angajez cu contract de munca pe perioada nedeterminata beneficiez de 30% din indemnizatia de somaj? 2)Ce acte,demersuri trebuie sa ... (vezi toată discuția)