avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... folosinta bunuri comune in timpul divortului pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

folosinta bunuri comune in timpul divortului pana la partaj

Buna seara!Am introdus actiune de divort ,m-am mutat din apartamentul in care am locuit cu sotia timp de 10 ani.Apartamentul este al parintilor ei si la o zi de la plecarea mea au schimbat incuietoarea la usa .Nu mai am acces la bunuri la nimic.Apartamentul este al socrilor dar noi am renovat TOTUL,(termopane,aer conditionat,pereti ,parchet etc) am facut multe credite,in parcursul anilor.Am cumparat si o masina care este inscrisa pe numele meu.La despartire am stabilit ca masina o vom folosi amandoi cand avem nevoie ,dar sotia nu mai doreste sa folosesc eu masina,chiar daca stie ca o pot lua oricand de la ea(dar nu imi place scandalul pe care il face de cate ori ii spun sa aduca masina in parcare si sa o tinem nemiscata pana la partaj.Am pus-o de vanzare dar si avocatul imi spune sa nu o vand deoarece am sanse sa o castig la partaj in compensatie cu tot ce este renovat in apartament plus mobila electronice etc.Mentionez ca eu am refinantat cu 2 luni inainte de despartire 4credite luate pentru familie de-a lungul timpului,si am o rata de 200euro pana in 2020.Sotia a ramas cu un credit de 100 euro pe inca 6 ani de acum incolo.Tot timpul eu am avut venituri mult mai mari decat ale sotiei.Nu vroiam dar ptr ca sotia imi face numai scandaluri si nu vrea sa-mi de-a nici fotografiile vechi ,o sa deschid dupa divort actiune de partj lain care o sa cer si impartirea creditelor,sau masina in compensatie cu restul.La politie mi-au spus sa ma duc cand vreau sa iau masina ptr ca este pe numele meu si sotia nu are ce sa reclame nimic iar politia nu are voie sa se bage daca instanta nu s-a pronuntat in vreun fel asupra bunurilor noastre.Am sanse ca instanta sa considere acceptabila situatia de a-mi acorda masina tinanad cont ca doar imprumutul la care o sa platesc rate de 1miliard lei vechi in zece ani, valoreaza cat toate bunurile si masina la un loc.Renunt la toate bunurile si la impartirea creditului daca mi se da mie automobilul.Nu e un automobil de valoare dar numai sa nu il primeasca sotia care este ``disperata`` se se plimbe cu masina pe la ,cafele,prietene etc iar eu care am platit creditele sa nu-l pot folosi de jena scandalului pe care il face cand vreau sa plec cu masina din fata curtii socrilor(acolo o tine)..Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Saroma Saroma , Consilier juridic 00:25, 19 Octombrie 2010
La efectuarea partajului bunurilor comune ale soţilor trebuie luată în consideraţie valoarea pe care o au aceste bunuri la data când s-a introdus acţiunea de împărţire, iar nu valoarea lor de la data la care a luat naştere starea de devălmăşie. În acest context, trebuie avut în vedere aspectul uzurii fizice şi morale a bunurilor în perioada cât a durat starea de devălmăşie. Evaluarea bunurilor se face în momentul partajării. In cazul în care, de la despărţirea în fapt, bunurile au rămas în folosinţa unuia dintre soţi, uzura va fi suportată de soţul care a folosit acele bunuri.

Insă, ambii soţi pot beneficia de plusul de valoare al investiţiilor proprii incluse în bunul respectiv. Dacă soţii au folosit împreună un bun, uzura acestuia o suportă ambii, nefiind echitabil să o suporte numai unul din ei. Când bunul în care s-a investit o sumă proprie este folosit de către celălalt soţ fără consimţământul celui ce a făcut investiţia, uzura se impută celui care a folosit bunul, bineînţeles dacă se formulează din partea celui ce a făcut investiţia o atare cere
PARTICIPAREA SOŢULUI NEPROPRIETAR LA ÎMBUNÃTÃŢIRI ªI REPARAŢII

Participarea soţului neproprietar la îmbunătăţirile sau reparaţiile ce se fac unui imobil, care este bun propriu al celuilalt soţ, nu duce la schimbarea naturii juridice a bunului, decât dacă l-au transformat în aşa măsură încât în fapt el a devenit un bun nou. Dacă nu a avut loc schimbarea naturii juridice a bunului, ceea ce constituie bun comun al soţilor este numai sporul de valoare pe care l-a dobândit bunul propriu ca urmare a îmbunătăţirilor efectuate în timpul căsătoriei.



În cazurile în care printre bunurile supuse împărţelii se găseşte şi un autoturism, care, după despărţirea în fapt a soţilor a fost folosit în mod exclusiv de unul din ei, valoarea care trebuie luată în considerare este cea de la data despărţirii în fapt a soţilor şi nu cea de la data partajării sau înstrăinării ulterioare a autoturismului după despărţirea în fapt, însă înainte de împărţeală.



Instanţele de judecată au obligaţia să prevadă în hotărârea judecătorească criteriile avute în vedere la atribuirea în natură a bunurilor, iar în alegerea modalităţii de împărţeală, ele vor ţine seama de voinţa copartajanţilor, deoarece în cazul în care părţile nu sunt de acord asupra modalităţii de împărţeală, instanţa nu poate să atribuie toate bunurile unui copartajant cu obligaţia de a plăti celorlalţi echivalentul în bani al cotelor acestora, chiar dacă până la judecată el a folosit singur toate bunurile supuse partajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj avand credit imobiliar FlorinM2386 FlorinM2386 Buna ziua, Am contractat alaturi de sotie (eu in calitate de imprumutat si ea in calitate de garant), 2 credite. Primul a fost un credit imobiliar (la care ... (vezi toată discuția)
In prag de divort angelabernadt angelabernadt As dori si eu sa ma ajutati cu o parere,,,,, Suntem in prag de divort,si as vrea sa stiu daca locuim in apartamentul mamei mele de 7 ani si s-au facut niste ... (vezi toată discuția)
Partajare bunuri calling calling Buna ziua, in cazul unui divorț bunurile ( imobil ) dobândite înaintea căsătoriei se împart ? ( Căsătoria sa încheiat în anul 2016 ) și nu a ... (vezi toată discuția)