avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta asupra unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta asupra unui imobil

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati in problema pe care urmeaza sa v-o relatez:
In anul 1986 am divortat de fosta mea sotie urmand ca eu sa raman cu apartamentul si dansei sa-i platesc suma de 45 688-voloarea sumei de la vremea aceea-,eu am facut aceste plati am si depus chitantele ca proba la judecatarie,dar in anul 2009 cand am facut intabularea dreptului de proprietate si infiintarea cartii funciare am aflat ca sulta aceasta inca exista.
Am cautat copiile chitantelor platii la CEC catre fosta mea sotie si am constat ca inca le mai am(sunt insa doar copii xerox) lipsindu-mi doar una dintre acestea in valore de 1787 la vremea aceea.
Ce pot face in aceste conditii?Ce procedura trebuie sa urmez pentru a dovedi plata sultei respective?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Iuliaraisa , utilizator 14:47, 20 Octombrie 2010
Grav :)
Fosta sotie trebuie sa dea o declaratie la notar din care sa reiasa ca sulta la care ati fost obligat a fost achitata si sa solicite radierea sarcinii.

Cu acele copii xerox, o puteti convinge pe fosta sotie sa mearga la notar si sa dea acea declaratie.
Cum ati facut plata? De buna voie sau prin executor? Pe atunci cred ca executorii erau in cadrul tribunalului si nu independenti.
Incercati sa vedeti daca la arhiva executorului judecatoresc de la vremea respectiva mai figureaza dosarul de excutare in care sa se mentioneze plata sultei. In baza acestei dovezi puteti face o cerere de radiere din Cartea funciara.
Ar mai fi si varianta simpla in care fosta sotie declara ca a primit integral sulta si este de acord cu radierea.
ori cautati fosta sotie sa dea o declaratie ca a primit sulta, ori adresati o cerere la cec sa va dea o copie a chitantei (daca stiti perioada macar cand ati platit)
in hotararea judecatoresca de partaj nu s-a mentionat ca ati platit sulta ( ziceati ca ati depus la instanta chitantele).
daca fosta sotie nu este de acord cu declaratia notariala mai exista si alte cai??
in arhiva cec-ului nu mai exista chitantele respective. Sulta a fost platita dupa ce s-a terminat partajul iar chitantele au fost depuse la judecatoria Craiova in original iar singurul mod prin care se mai poate confirma plata sunt doar copiile xerox pe care eu le detin
va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Iuliaraisa, utilizator
In mod normal, in sentinta civila trebuia sa se mentioneze faptul ca dvs. ati achitat sulta fostei sotii, dat fiind faptul ca ati si depus aceste inscrisuri la dosarul cauzei.

O sa va rog sa ne mentionati exact ce a dispus instanta cand a pronuntat hotararea de partaj referitor la sulta achitata de dvs. pentru ca altfel raspunsurile noastre nu va ajuta cu nimic.

O solutie ipotetica-indiferent de amanunte: puteti formula o actiune prin care instanta sa constate ca dreptul de a solicita plata sultei este prescris si pe cale de consecinta sa se dispuna radierea sarcinii din C.F.

www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Refuzul acceptarii sultei de catre fostul sot kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care fostul sot refuza acceptarea sultei si sa paraseasca apartamentul care mi s-a atribuit in urma unui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: ... smn smn Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: In 2006 am divortat,In 2006 in urma partajului intre soti, am primit apartamentul si ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)